Evil Dead vs. Ash – A sorozat, amit a legjobban várunk idén

Bruce Campbell ismét Ashley ‘Ash’ J. Williams szerepében tündököl. Kell ennél több?

A sorozatról egyelőre nem túl sokat tudunk. Az már biztos, hogy idén startol el, ott veszi fel a fonalat, ahol az Army of Darkness véget ért és Sam Raimi felügyeli a produkciót. Egy teaser már van, bár sok minden nem derül ki belőle. Mindenesetre jó hír, hogy semmi köze nem lesz a remake-hez.

Először is leszögezném, hogy szerintem az Evil Dead 2 minden idők legjobb horror paródiája. Nem is, inkább a legeslegjobb film, ami valaha készült. Egyetérteni nem kötelező, de én így gondolom.

A mozi eredeti címe Book of the Dead lett volna, végül aztán mégsem. Legfontosabb jellemzője talán a viszonylag alacsony költségvetés kényszere szülte elképesztő találékonyság. Sam Raimi és Bruce Campbell korábban már készítettek számos super 8-ra forgatott rövidfilmet, az egyik ilyen a harminc perces Within the Woods, ami az első Evil Dead rövid változata volt. Ezt követően zöld utat kapott az egész estés film, meg persze kaptak rá pénzt, még ha szűkös büdzséről is beszélünk.

Annyira sovány anyagiakból főztek a készítők, hogy valamilyen szinten mindenki kicsit szerelemből is végezte a dolgát a hosszúra nyúlt forgatáson. Az elhagyott erdei kuckó valóban egy lakatlan ház volt egy Morristown nevű hely közelében. Még helyi legenda is tartozott hozzá egy ott kísértő öregasszony szelleméről. Pedig enélkül is épp elég rémisztő lehetett a házikó, amiben tehenek rohangásztak szabadon, és nagyjábó 6 cm trágya borította a padlót. Fűtés és víz persze nuku. A filmes stáb tisztította ki, és épített hozzá hiányzó elemeket.

evildead1poster02

A film forgalmazása szintén problémákkal járt, az Egyesült Királyságban be is tiltották, míg ki nem vágtak belőle 49 másodpercet. Ez sem akadályozhatta meg, hogy végül másolt videókazetták tömkelegén terjedve kult státuszba emelkedjen. Az 1982-es Cannes-i Filmfesztiválon Stephen King is odáig volt érte, ami azért jó reklám. Az év horrorfilmjeként beszélt a műről.

A kamearakezelés sokat adott hozzá a félelemkeltéshez. Legfőbb újítást az a talajközeli állásban rohanó kamera jelentette, ami a támadó démont volt hivatott szimbolizálni. Működött. Voltak még a feministákat plafonra kergető női szereplőt megerőszakoló fák, meg elfogyott nagyjából 300 liter művér. Egy alkalommal a kamerába ömlött belőle 75 liter. Bérelt kamerába. Tönkretette.

bruce campbell
bruce campbell the evil dead

Minden nehézség ellenére a csapat együtt maradt, és ha nem is boldogan, de önként végezték el az eléjük gördülő megannyi akadály elhárításához szükséges kétkezi munkát. Pedig fogalmuk sem volt róla, mekkora dolog részeseivé válnak épp. Csak egy low budget horrorhoz asszisztáltak. Mondjuk azért biztos hittek is benne. A 12 hétig tartó gyötrelmes forgatási körülmények a film hangulatára is rányomták bélyegüket, amitől helyenként szinte doku-horror érzése támad a nézőnek.

A forgatás alatt a stáb valamennyi tagja megsérült vallamilyen módon. Azt nem tudjuk, ennek köze lehet-e az elszívott marijuana mennyiségéhez. Szóval az Evil Dead már gyártás szinten is horror volt a javából.

Érdekesség, hogy ebben a filmben bukkan fel először a rendező első autója, ami egy 1973-as Oldsmobile Delta 88. A sorozat többi részében is megjelenik, az Army of Darkness-ben még fel is turbózzák mindenféle középkori fegyverrel. Későbbi filmjeiben is egytől egyig ott figyel ez a típus a vásznon legalább egy jelenet erejéig. Gondolom valamiféle kabala.

Az sem semmi, hogy az Evil Dead vágóasszisztense Joel Cohen volt. Az innen induló kapcsolat Raimivel később a méltán híres Cohen-testvérek forgatókönyvéből készült Crimewave című fekete komédiához vezetett, ami sajnos csúfosan megbukott. Talán ha nem így történik, a széria sem folytatódik. De így esett.

Ennek köszönhető, hogy végül elkészült a folytatás, amihez Raiminek eleinte nem igazán volt kedve, aztán mégis megcsinálta. Lényegében egy remake az első filmhez, amiben Ash teljes pompájában ölti magára a valódi “gonoszlélekölő” pusztító harcos karakterét. Az első részhez képest tízszer annyi pénzből gazdálkodhattak. Itt már felbukkan a humor is, de erről majd később. Mindenesetre egyértelműen ez a keverék ihlette a harmadik rész forgatókönyvét. Meg persze az, hogy már az Evil Dead 2 is a középkorban játszódott volna, csak a költségvetés kényszerítette vissza a történetet az elhagyott kis erdei viskóba.

Az Evil Dead 2-höz hasonló film soha nem készült. A feszültség és a humor olyan elegyet képez, ami nagyon durva groteszkbe hajlik. Nem is nagyon tudtam eldönteni, hogy inkább vicces, vagy szörnyű a film. Mindenesetre nagyon zúzós. Bruce Campbell játéka szinte élőszereplős Tom és Jerry hatást kelt. Mindehez egy olyan szigorú állkapocs társul, amit minden amerikai hős szeretne magáénak tudni. Hogy még rádobjanak egy lapáttal, a zseniális főszereplő reakcióit teljesen szokatlan közelikben látjuk a játékidő tekintélyes részében.

A folytatást imádták a nézők és a kritikusok. Montreálban egy Just for Laughs nevű fesztiválon 2004-ben még musicalt is mutattak be belőle, ami azóta is fut. A tánc és ének sem nélkülözi a vért. Az első három sort saját felelősségre használhatják a nézők, és okkal nevezik fröccs-zónának. Védőruha használata erősen ajánlott.

Aztán elkészült az Army of Darkness, ami nem rossz, de azért messze van a klasszikus második résztől. Itt megállt a történet. Bár szóba került a Freddy vs. Jason vs. Ash film ötlete, hála istennek ebből nem lett semmi, csak két rész limitált képregény.

Az utolsó darab így maradt az Army of Darkness, aminek a végéről muszáj beszélnünk. Campbell és Raimi a végül elfogadott zárásnál sokkal komorabb befejezést szerettek volna. Ash az időutazáshoz nélkülözhetetlen varázsfolyadék megivása után 100 év csúszással egy nukleáris katasztrófa okozta teljes apokalipszis után ébred. Megérte lenyomni a gonoszt. Höhe. Mutatjuk:

Amit mi kaptunk, az Ash visszatérése az S-Mart áruházba, ahová persze követi őt a gonosz. Íme:

Az áruházban dolgozik a sorozat alapállásában is Ash, mint veterán harcos túlélő, aki nem igen szeret a vele történtekről beszélni, inkább valami hazuggal hárítl. Érzelmileg alulfejlett, kicsit idióta figura, de ha harcra kerül a sor, felülkerekedik korlátain, és nyomja.

A színész öregedett, ezért a történetben is ugrani kellett egyet. Hősünk a sztori szerint az elmúlt 30 évet elszigetelten, a gonosz halottak visszatérésétől rettegve töltötte, de nem bújkálhat tovább, mikor kitör a Deadite járvány. Az ugye az egész emberiséget pusztulással fenyegeti, úgyhogy Ash-nek szembe kell néznie démonaival. Ikonikus fegyvereivel felvértezve meg is teszi ezt, meg várhatóan pofátlan beszólásokkal, szórakoztató bénázással és rengeteg vérrel és belsőséggel. Látom a heroikus pillanatot, mikor lánfűrészét felcsatolva Bruce Campbell visszatér Ash-ként démonra vadászni, és shotgunjával pofán lő egyet. A boomstick amúgy megvan?

Ahhoz, hogy a sorozat jó legyen csak annyi kell az eredeti gárda mellé, hogy újra eltalálják a humor, a vér és a horror arányát. Meg persze Bruce Campbell, de ő adott. Ha más játszaná a figurát, az szinte szentségtörés lenne. Felborulna az univerzum rendje. Az sem baj, ha a televíziós korhatár besorolást figyelmen kívül hagyva megkapjuk a jól megérdemelt véresen undorító jeleneteket. Nagy kihívás nem engedni a képi erőszakból és Ash mocskos beszólásaiból. Meg persze a visszataszító halottakból.

Mindenesetre ez a visszatérés szerintünk is nagyon groovy.

oszd meg!