Esküvői fotók, amiket felkapott a közösségi háló

Minden esküvői fotó mögött sztori van. Van, amelyik mögött meg T-Rex.

Esküvőszezon kezdődik, a fotós társadalom nagy örömére. Vagy bánatára. Vagy kinek hogy.

Az esküvői fotó tud izgalmas műfaj is lenni, ha profi készíti – és ha azt gondolnád, inkább legyen olcsó, bárki meg tudja csinálni, nem nagy kunszt, tévedsz. Hidd el, hogy a profi megéri a pénzét. Itt is.

Ennyit a fotós szakmáról. És most egy kicsit egy másik szakmáról.

Szakemberek ezrei próbálják megfejteni, miért kapnak fel egy-egy hírt, képet, mémet, bármit a netezők, mitől lesz valami “viral” – nyilván a dolog marketingértéke miatt -, és nincs rá tuti recept. Nagyon valószínű, hogy sok múlik az időzítésen, a szerencsén, az általános korhangulaton és még számos más tényezőn is. És az is majdnem biztos, hogy csak olyasmit kap fel a közösség, ami megérinti őket valamiért.

Az alábbi tíz kép attól érdekes, hogy nagyot pörögtek a különféle közösségi oldalakon, egészen különféle okokból. Vagy mert viccesek, vagy mert meghatók, vagy bármi a kettő között. Igazából nem tudjuk, miért éppen ezek.

 

Ünneprontó T-Rex

 

quinn_miller

 

Quinn Miller fotóját A világtörténelem legjobb esküvői fotójának kiáltotta ki az internet (vagy hát legalábbis az io9, az is valami), és tényleg nagyot ütött eredetiségével három éve, amikor készült. A sok nagyon komoly, erőltetetten vicces, többnyire beállított, ritkán spontán elkapott kép között üde színfolt volt. Ha nem is pont ez a fotó volt az első a t-rex elől menekülős esküvői fotók sorában – nehéz ezt utólag megállapítani -, ez kapta el végül a népszerűség-hullámot. Biztos hozzájárult népszerűségéhez, hogy az utómunka sem teljesen béna, a násznép pedig láthatóan beleélte magát, élvezte, amit csinált, nem nagyon látni köztük kelletlenkedő arcokat. A jobb oldali srác a kedvencem.

A vőlegény nagy dinoszaurusz-rajongó, a kép az ő kedvéért készült. A fotós, Miller, elmondta, jó móka volt, annyit mondott csak a társaságnak, hogy rohanjanak egy láthatatlan dínó elől, mint az állat, ő meg fotózott. Elég volt egyszer megcsinálni a jelenetet, annyira jól sikerült. A vőlegény is elégedett volt a végeredménnyel.

Azóta persze divat lett belőle.

 

Ünneprontó Birodalmi Lépegetők

 

atat_little_blue_lemon

Leslie és Paul Kingston esküvőjét nem zavarták násznépre éhes T-Rexek, viszont arra senki nem számított, hogy Toronto utcáit ellepik az AT-AT-ok…

Az ötlet ebben az esetben a fotósoktól jött. Tony & Danielle Lombardo maguk is nagy Star Wars fanok, az ifjú házasulandók pedig régi jó barátaik, így pontosan tudták, hogy ők is hasonlóképpen éreznek. Adta magát, hogy összekössék  a franchise és a “meneküljünk valami óriási izé elől” ötletét. Nem meglepő módon tuti befutó lett később a közösségi felületeken.

Itt is elég volt csupán egyszer megfuttatni a násznépet a jól sikerült képért, a fotós pár beszámolójából az is kiderül, miért. Egyrészt mert a pár és a társaság nagy része profi színész. Másrészt meg azért nem olyan egyszerű magassarkúban rohangálni.

A lépegetőt a fotós pár gyermeke kölcsönözte az akcióhoz. Ez egy pár centis játékfigura, amit különböző szögekből lefotóztak utólag és hozzáillesztették a képhez.

 

Extrém természetes háttér: A Tornádó

 

tornado_colleen_niska

 

Colleen Niska fotója a szerencsének és valamelyest a bátorságnak is köszönhető. Az más kérdés, hogy ami nekik szerencse, az másoknak balszerencse. A tornádó ugyanis nem játék.

Amikor lecsapott a vihar, két tornádó is érkezett Saskatchewanba (szintén Kanada). Az ifjú pár és a fotós úgy döntött, nem menekülnek fejvesztve, hanem háttérnek használják azt. Ahogy a képen látszik, a világítást nem gondolták túl, elvitte volna a technikát a szél, talán ezért kellett belenyúlni egy kissé a retusnál, hogy a pár fényesebb legyen a háttérnél.

Veszélyesnek tűnik a helyzet – nyilván ezért is lett a kép viral -, pedig a fotós elmondása szerint biztonságos távolban voltak a vihartól, kocsival, úgyhogy akkorát azért nem kockáztattak.

 

Esküvő szárazság idején

 

drought_edwina_robertson

 

Az Ausztráliát, Queenslandet sújtó szárazság miatt Ingrid Uebergangnek és családjának el kellett adnia a farmjukhoz tartozó összes szarvasmarhát. Aztán úgy döntött, az esküvői fotóit az elhagyott, kiszáradt farmon készítteti el, feldobja a face-re, és minden lájk és megosztás után 3 dollárt adományoz egy alapítványnak, ami a szárazság áldozatainak megsegítésére jött létre. (Sokan közülük depressziósok lettek és egyéb mentális zavarokkal küzdenek.) Ez a kép tehát így lett népszerű, egy jó ügy érdekében, és összesen 15.000 dollárt gyűjtött az alapítványnak. Edwina Robertson volt a fotós.

 

Szabadulós műsor

 

elevator_kissick

elevator_kissick2

elevator_kissick3

 

Liz Copeland és Harry Stein, meg rajtuk kívül még 22 ember, köztük a rabbi is, a ceremónia helyszíne felé menet beszorultak a liftbe úgy egy félórára. Ahelyett, hogy különösebben megijedtek volna, vagy égi jelnek tekintették volna, a képek alapján elég jól szórakoztak, amíg a tűzoltók kimentették őket. A fotósok, Adam és Christy Kissick, akik szintén a liftben voltak, végig dokumentálták a jelenetet, a képekre pedig felfigyeltek az újságok, többek közt a Cosmopolitan, de még Ellen DeGeneres showjában is bemutatták őket.

 

Trükkök nélkül

 

pray_dwayne_schmidt

 

Ez a kép a bizonyíték rá, hogy nem feltétlenül kell a nagy felhajtás, a szenzáció, a photoshop, a trükközés, hogy egy kép megmozgasson minket, hogy kiváltson valami érzésfélét. A fiatal katona és friss felesége kézen fogva imádkoznak, és ennyi. Amerikában a népességnek igen jelentős részére hatással tud lenni egy ilyen kép, hisz sűrítve tartalmazza mindazt, amit ők fontosnak tartanak: a hazaszeretetet, a család szentségét és a vallást. Ezen felül pedig – tök függetlenül attól, ki mit gondol ezekről a dolgokról, értéknek tartja-e őket vagy se – ez egy ritka őszinte pillanat.

Dwayne Schmidt fotója.

 

Egy gyermek emlékére

 

memorial_frantz

 

Amanda Freebird kislánya, Azalee 6 éves korában, rákban halt meg. Amanda két évvel később házasodott, és azt szerette volna, ha kislánya is szerepel az esküvői fotókon. A fotós, Ashley Frantz segítségével megható emléket állítottak a kislánynak.

 

Két apás esküvő

 

stepfather_delia_blackburn

 

Brittany és Jeremy Peck esküvőjén történt, hogy mikor a menyasszony édesapja kísérte lányát az oltár elé, megállt, kézen fogta a mostohaapát, hogy együtt kísérjék tovább. Szép pillanat volt, nagyon emberi, és talán már ennyi elég lett volna, hogy népszerű legyen Delia Blackburn fotója… azonban a fotós elkövette azt a hibát, hogy mielőtt egyeztetett volna a megrendelőkkel, posztolta a képet, sőt, állítólag azt tervezte, hogy posztereket is készíttet belőle, hogy árulja azokat. A család, elsősorban az apa berágott rá, volt ott minden a lehúzós kommentektől a halálos fenyegetésig – a botrány pedig tovább növelte a képek úgynevezett népszerűségét, mert a botrányok már csak olyanok. (Vagy az emberek olyanok, nem tudom.)

 

Újabb Csillagok Háborújás esküvő

 

starwars

 

Ilyenből azért elég sok van újabban, és nehéz megjósolni, melyikből lesz felkapott hír, melyik marad meg a családi albumnál.

Shieldék az eredeti, 1977-es SW posztert választották alapul a fotózáshoz, ezt:

starwars_original

 

Attól most tekintsünk is el, hogy a poszteren Luke és Leia pózát vették fel, akik egyébként testvérek, mert amúgy tényleg tök jó kép lett. Mindketten nagy fanok, olyannyira, hogy a házasságkötéskor is a film zenéje szólt, személyesen R2-D2 hozta a gyűrűket, és még a tortát is fénykarddal szeletelték.

 

Az elmaradt esküvő

 

wasnt_3

 

Előfordul az ilyen is. Shelby Swinket öt nappal a nagy nap előtt hagyta ott a vőlegénye – ami azért feltételez némi felelőtlenséget – ami pedig önmagában elég indok, hogy a hölgy örüljön neki, hogy nem kellett hozzámennie egy felelőtlen pasashoz.

Arra még volt elég idő, hogy lemondják az ünnepséget és értesítsék a vendégeket, de hát az esküvői ruhát már megvették, azzal még kezdeni kellett valamit… Tartogatni egy lehetséges következő alkalomra, vagy eladni nem tűnt helyesnek. Aztán a barátok és a család előállt azzal az ötlettel, hogy jó alaposan tegyék tönkre, mintegy terápiás jelleggel. És így is lett, rászántak egy fotózással egybekötött napot a koszorúslányokkal, a szülőkkel és a fotóssal. Aznap, amikor az esküvő lett volna, fogtak egy csomó színes festéket, és nekiestek.

wasnt_1

 

Végül nem is annyira a tönkretételen lett a hangsúly, sokkal inkább egy színes műalkotás lett a ruhából, melyet aztán egy menyasszonyi ruhákat forgalmazó cég ki is tett a kirakatába Memphisben, Swink szülővárosában.

wasnt_2

 

Ez is egy módja annak, hogyan kerekedjünk felül az élet dobálta nehézségeken. Kenjük össze egymást színes festékkel!


Via: creativemarket.com

 

 

oszd meg!