Ember a fellegvárban

Ridley Scott felügyelete alatt készült minisorozat Philip K. Dick alternatív történelmi regényéből

A történet szerint a második világháborút a náci Németország és Japán nyerte – mert előbb sikerült atombombát gyártaniuk, mint az amerikaiaknak. Így 1962-ben, amikor a történet játszódik, Amerika két (illetve: három) részre van osztva. A nyugati partot a japánok, az ország nagyobbik részét a németek uralják. A két rész között, a Sziklás hegység vonalában átmeneti sáv van, afféle senki földje.

the-man-in-the-high-castle-america-map-2
Az új világ térképe. Forrás: businessinsider.com

(Amerika még mindig jobban járt, mint Afrika mondjuk, amit teljesen kiirtottak nukleáris támadásokkal.)

Ebben a világban létezik egy könyv, a címe: Nehezen vonszolja magát a sáska, mely arról szól, hogy mi lett volna, ha mégis Amerika és szövetségesei nyerik meg a háborút… Ez olyannyira merész elképzelés, hogy a könyvet betiltották, szerzője pedig a világtól elvonultan él, a Fellegvárban, joggal tartva tőle, hogy a nácik kicsinálnák, ha megtalálnák.

Kicsit elborult az alapötlet, de ez egyáltalán nem meglepő egy P. K. Dick regény esetében, aki világéletében annyira nagyon kutatta, hogy mi a valóság és mi nem az, hogy szépen lassan elveszítette a kapcsolatot kutatása tárgyával. (Bár az is lehet, hogy tényleg érkezett hozzá egy kozmikus rózsaszín fénysugár az űrből, és megvilágosította elméjét. Ne vessük el ennek lehetőségét se.)

nazi-times-square-the-man-in-the-high-castle
A Time Square, kicsit másként. Forrás: businessinsider.com

A tévés változatot a SyFy csatornán mutatják be, de mellette szól, hogy Ridley Scott producerként működött közre az elkészültében. (Akinek azért van némi tapasztalata sci-fi témában és hangulatteremtésben.) Ő ezt mondta a történetről:

Az ember a fellegvárban nem csupán a kedvenc regényem Philip K. Dicktől, de egyben az egyik legmerészebbnek és legjobbnak tartott munkája. Nagyon örülök neki, hogy ezt regényt bemutathatjuk az embereknek, és reméljük, hogy a történetet ők is legalább annyira érdekesnek és lenyűgözőnek fogják találni, mint mi.

japanese-pacific-states-the-man-in-the-high-castle
Japán San Fransisco. Forrás: businessinsider.com

A könyvet mások is értékesnek találták: 1963-ban Hugo-díjat kapott. Nem kifejezetten sci-fi, inkább alternatív történelem, meg hidegháborús korrajz – Dick műveire egyébként is nagy hatással volt a kor, amelyben élt, a McCarthyzmus, állítása szerint őt magát is megfigyelték, később kiteljesedő paranoiájának tehát alapja is volt, meg rá is tett egy pár lapáttal. LSD-t, például.

Ilyen mondatok vannak benne:

Azonosulnak Isten hatalmával, és azt hiszik, maguk is istenek. Ebben gyökerezik az őrültségük. Mindegyikből egy archetípus lesz, annyira betegesen megnőtt az egójuk, hogy már nem is tudják meddig tartanak ők maguk, és hol kezdődik az Isten. Ez nem büszkeség vagy önteltség, ez az ego végsőkig való tágítása. Összemosták ki az, aki imádkozik, és ki az, akihez imádkoznak. Nem az ember falta fel az Istent, hanem az Isten az embert. Nem értik meg, hogy az ember tehetetlen. Gyenge vagyok és jelentéktelen, a világegyetemen nem hagyhatok semmilyen nyomot. Mert ügyet se vet rám, látatlanul élem le az életemet. És ebben mi a rossz? Hát nem jobb így? Hiszen halállal lakolnak azok, akikre az istenek felfigyelnek. Maradj jelentéktelen, és nem lesznek rád féltékenyek a hatalmasok.

Meg ilyenek:

Kifejezett terápiás haszna van megismerni azokat, akik félelemben tartanak. És felfedezni, milyenek is valójában. Mert így a félelem elszáll.

 

nazi-america-the-man-in-the-high-castle

A filmfeldolgozás – különösen a SyFy csatorna és a minisorozat formátum miatt, és hogy javarészt ismeretlen arcokkal forgatták – nem feltétlenül tűnt jó ötletnek elsőre, de Ridley Scott felügyelete azért sokat nyomott a latba, és hát az első képek is elég ütősek voltak ahhoz, hogy az előzetes megítélése pozitívba csapjon át.

Január közepén jött ki neten a pilot (mármint legálisan), és most épp 8,5-ös az IMDb-n. Az azért nem rossz. Van rá esély, hogy leforgassák az egész sorozatot is.

PKD rajongóknak mindenképp kötelező lesz, de szerintem egyébként is izgalmas gondolatkísérlet ez, mindenkinek ajánlanám.

És bízzunk benne, hogy elkészül a teljes sorozat.  (Vagy szavazzunk. Mert igazából ezen múlik.)

A főcíme (amíg le nem szedik):


Források: businessinsider.com, imdb.com, filmtekercs.hu

oszd meg!