Elstartolt a Shameless ötödik szezonja

A Shameless egy angol sorozat amerikai verziója, ami egyértelműen veri az eredetit. Leginkább dramedyként emlegetik, és bár az ötödik évadnál járunk, sokan a létezéséről sem tudnak. Pedig a jelenleg futó sorozatok egyik legjobbja.

A Showtime sorozatának fókuszában egy Chicago peremén élő nagycsalád áll, Gallagherék. Elég lepattant a környék, ők sem mások, de ezt a nyomort mégis valami sajátos csakazértis jókedvvel élik meg. A széria a Gallagher ház legmélyebb rejtett zugaiba is bepillantást enged, gyakran az átlagos néző ingerküszöbét feszegetve, vagy azon túl. A figyelem a hétköznapok szülte szituációkra összpontosul, amik persze ettől még egyáltalán nem hétköznapiak.

A főcím nagyon rendben van:

Hogy a sztori mire fut ki, egyelőre nem körvonalazódott pontosan. Ennek többek között az is lehet az oka, hogy a sok szereplő egytől egyig központi figura, és az írók nagyon okosan mindig váltják, ki az épp aktuális központi karakter. Persze mindgyiküknek megvan a maga kis története, és ezekből a foszlányokból ideális esetben felépül a sorozat végére a nagy egész.

A figurák személyisége folyamatosan változik, ez a karakterfejlődés talán csak az anti-apafigura, a munkaiszonyos Frank esetében hiányzik. Ő nem változik, a karakter titka épp ez az állandóság. Ő az, aki a piáért/drogokért bármire (értsd: BÁRMIRE) képes, akár a családján is átgázol, vagy ha a helyzet úgy kívánja meglopja, elárulja, eladja, stb. őket. Igazi szarházi, és ez nem baj, mert annyira szégyentelen, hogy bármikor képes újabb mélypontra lépni, ha saját érdekei azt kívánják, és ez mindig vicces. Ráadásul Frank mindig visszatér meginni, felszívni, elszívni, vagy bevenni szinte bármit, amitől a nyomor is bulinak tűnik. Frank tényleg a legdurvább alkesz survivor ever, erkölcsi korlátok… inkább erkölcs nélkül.

shameless-season-5

Amúgy a törvényenkívüliség az egész család sajátja. Vagy az egész környéké. A mindent összekötő önjelölt anya, a legidősebb nővér, Fiona. Az első két évadot egyértelműen ő viszi a hátán. Ő az, aki a saját gallaghares módján megtalálja a kiutat a gyakran teljesen kilátástalan szitukból. Mondjuk a dögöshajtós szomszédlányból a negyedik évad végére igazi ellenszenves vezérribivé nőtte ki magát. A nagyon mélyre bukott angyal. A többi gyerek persze nélküle is hibátlanul nevelgeti egymást.

A sorozat producere John Cusack, így nem annyira meglepő testvére, Joan Cusack felbukkanása Sheila szerepében. Viszont ő annyira jó, hogy a puszta jelenléte a képernyőhöz szippantja a szemgolyónkat. Perfekt komika. Még akkor is, ha a körülötte zajló események már a túmács kategóriába esnek.

Ezek mellett a Shameless tudhatja magáénak a filmtörténet legvagányabb meleg párját, a valahányadik fiúgyerek Ian, és a tökös gengszter Mickey románcán keresztül, aki a rejtőzködésből kilépve próbálja felfedezni új önmagát, és nem elveszíteni a régit.

Személyes kedvencem az önsorsrontó zseni, Lip, akinek az esze megvan a kitöréshez, csak az akarat hiányzik belőle. Úgy tűnik az új évadban egyfajta apaszerepből indul, mondhatni Fiona helyére, de legalábbis mellé áll nagytestvérként. Meglátjuk.

A gyerekek közül Carl az, aki simán lehet főhőse egy esetleges spin-offnak.

Kev és Veronica, a szomszédok, akik annyira akartak gyereket, hogy a-nejem-anyja-lesz-a-gyerekem-anyja-mert-nekem-nem-lehet, aztán-nagy-nehezen-mégis szitutól sem riadtak vissza. Végül persze összejön a baba, meg kiderül, hogy mégis úton a saját, ráadásul ikrek. Na ez a szál egy önálló filmet is tudna. Le a kalappal az ötletgazdák előtt.

A Shameless valóban nagyon minőségi sorozat, még akkor is, ha figyelembe vesszük, hogy a Breaking Bad, a True Detective, vagy a brilliáns Fargo nagyon magasra teszik a lécet. A dráma és humor keveréke lenyom, majd szinte egyből feldob. Vannak cicik is, ha ez szempont, márpedig Emmy Rossum esetében szerintem az. A vágás és az operatőri munka jól felismerhető saját formába önti a sorozatot, ami nagy dolog, a sorozatok nagy részére nem is jellemző. Az egész nagyon okosan van felépítve, az első évadot beharangozó reklámtól az utolsó rész végéig.

A harmadik kicsit önismétlő és valamivel gyengébb évad után a készítők kapcsoltak, a negyedik évad végére szinte az összes felesleges szálat és szereplőt kiírták a sorozatból. Sallangoktól mentesen és nyitottan az új konfliktusokra startolhatott az ötödik. Azt se felejtsük el, hogy a várakozásokkal ellentétben nem önmagát ismételte már a negyedik szezon sem, hanem talán mind közül ez volt a legerősebb.

Ha úgy lesz, ahogy a Breaking Bad-nél, a Shameless-re is az ötödik évaddal kattan rá a nagyközönség. Kicsit azért aggódok, hogy nehogy túlhúzzák a sorozatot, ahogy az a szintén Showtime-os Dexter és Weeds esetében történt. Mindenesetre itt az új évad, várhatóan megint összecsapnak a szarhullámok Gallagherék feje felett, azt meg csak remélni tudjuk, hogy ebből a sorozatból több marad, mint hogy a valóságtól sokszor teljesen távol álló abszurditás csúszós jegén végül a valagára üljön. Mert bőven van még benne potenciál.

oszd meg!