Élet a cukormázon túl

A reklámfotók világa fájdalmasan hamis: hiányzik belőle minden természetesség, minden életszerűség. Ezen segít Matthew Vescovo és a photoshop!

Matthew húsz éves pályafutása alatt rengeteg stock fotót végignézett. Saját bevallása szerint úgy 845,742,923,012 darabot, érzésre. (Art directorként dolgozott a reklámiparban, nem nagyon tehetett mást.)

Nem csoda hát, hogy elege lett belőle.

Amikor stock fotókat nézek, ugyanaz a kényelmetlen érzés jár át, mint mikor a bankpénztáros erőltetett mosollyal az arcán megkérdi, milyen volt a reggelem. (…) Talán csak én vagyok így vele, de sokkal jobban viselném, ha azt mondaná: “B*zmeg, seggfej, add már ide a pénzedet!” Kicsit erős volna, meg hát valószínűleg kirúgnák érte, de tudod mit? Az legalább igazi lenne.

A(z eredeti) stock fotókon mindenki mosolyog, és senki sem őszinte. Csak nagyon kivételes esetben nem mosolyognak – például ha a kép direkt a szomorúságról vagy a dühről vagy valami ilyesmiről akar szólni. Akkor viszont túlságosan szomorúak, látványosan dühösek, és senki nem hiszi el nekik, hogy igazi érzéseik vannak.

Ezért aztán Matthew Vescovo hozzáteszi a magáét.

Photoshoppal és a saját nyers érzéseimmel felfegyverkezve visszarántom a stock fotókat a valódi világba az egyetlen módon, amit ismerek… kifotóbombázom a szart is belőlük.

(I’m going to photobomb the shit out of it – nem tudok róla, hogy a photobombingnak volna magyar megfelelője – a szerk.)

A műéletet ábrázoló képekbe saját magát montírozza bele, eléggé pofátlan, de rendre nagyon vicces módokon. Meg technikailag ügyesen, hiába, 20 év a szakmában az 20 év.

Vannak képek, amiknek többször is nekifut, mert annyira beindítják a fantáziáját:

És egyre messzebb megy az ötleteivel.

A képeimet az eredeti stock fotókon szereplő embereknek ajánlom. Nem gondoltátok végig, amikor csináltátok, amit csináltok, de csak csináltátok, igaz?

Woman with feet up and hands behind head

 


Tumblr || Facebook

(h/t: boredpanda)

oszd meg!