Egy fiú, egy kutya, egy világvége

Posztmodern posztapokalipszis, avagy hogy jön össze egymással Snoopy és az világvége

Minden mindennel összefügg, és minden mindenre hatással van, ezt már Dirk Gently holisztikus nyomozó is belátta (Douglas Adams másik híres [kétrészes] trilógiájának főszereplője). Különösen látványos ez a művészetekben, film készül képregényből, dal születik a regényhősről, festmény a filmből.

Az egész onnan indult, hogy találtam egy rajzot, ezt:

Forrás:
Forrás: deviantart.com

Max Dunbar koncepcióját Vitali Iakovlev rajzolta és Sean Ellery színezte.

A kép Charlie Brown-t és kutyáját, Snoopy-t ábrázolja posztapokaliptikus környezetben, és eléggé menő szerintem.

Ez itt legalább három téma találkozása – az eredeti Peanuts képregényeké, a posztapokaliptikus történeteké és a modernebb, Marvel-féle képregények világáé.

Peanuts

 

Van ugye a Peanuts, melynek főszereplője (“a jó öreg”) Charlie Brown a mintás pólójában, és kutyája, Snoopy. Meg Woodstock, aki madár, és a többiek.

1
Egy 52 évvel ezelőtti darab – 1963. március 15-i strip. (www.peanuts.com)
1974
1974. március 10-i Peanuts (www.peanuts.com)

Az 50-es években indult képregénysorozat az elsők között volt, amelynek szereplői jól kidolgozott karaktereket kaptak, és meg is maradtak a karakterüknél. Charles M. Shulz 50 éven keresztül rajzolta, összesen 17897 csíkot rakott össze – az egyik legismertebb, legnépszerűbb képregényfolyam ez a képregények történetében.

Ez itt a legelső, kicsit még más stílusban:

First_Peanuts_comic
1950. október 2. (forrás: wikipedia)

Itt még nem viselte Charlie Brown a cikcakkos mintás pólóját, ami később a védjegyévé vált. Olyannyira, hogy ennyire:

(Forrás: redesignrevolution)

Ugyanilyen fontos jellemzője a hajviselete – egyetlen kusza szál elöl -, valamint az is, hogy általában nem sikerül elrúgnia a rögbilabdát.

Mindezt pedig korrektül bele is építették a fenti rajzba. Talán annyi tévedés van a dologban, hogy Snoopy eredetileg beagle, a rajz pedig egy nehezen behatározható fajtájú ebet ábrázol.

 

A fiú és a kutyája

 

Ez pedig egy 1975-ös posztapokaliptikus filmnek a címe. A nagyon fiatal Don Johnson játszotta a főszerepét, és szintén igazi klasszikus.

Például az Eli könyvében (amit eléggé szeretek) amolyan easter egg-ként van egy poszter a filmről a szobában, ahol Eli eltölt egy éjszakát.

a
Ott a bal felső sarokban

Ez az a poszter:

boy_and_his_dog_ver2

A film annyira klasszikus, hogy a Mad Max vagy a Terminator is vett át belőle ezt-azt, de a Fallout 3-ban is találni nyomokban a filmből.

Már a trailere is eléggé rendhagyó. Eleve azzal reklámozták, hogy R besorolású (vagyis 18+os), amitől manapság inkább óvakodnak a forgalmazók, nem hogy rájátszanának.

Van itt minden, a fehérre meszelt bohócarcoktól (lásd még: Antonioni) az atom- és egyéb robbanásokon, lövöldözéseken és női testrészeken keresztül a szemétből összerakott járműveken közlekedő fura szerzetekig minden. Ha az egész filmre kíváncsi vagy, azt is megnézheted youtube-on:

 

A két téma összetalálkozik

 

…egy harmadik stílussal Max Dunbar rajzolónak köszönhetően.

Dunbar olyan képregényekben utazik, mint a Vörös Szonja, a Dungeons and Dragons: Legends of Baldur’s Gate, vagy a The Mocking Dead.

Daredevil vs. Punisher
Egy kép a portfólióból: Daredevil vs. Punisher (deviantart.com)

A képregénymelók mellett van ideje fan artra is:

c
Captain America vs. Red Skull (deviantart.com)

Így születhetett meg aztán, egy klasszikus képregény, egy klasszikus posztapokaliptikus mozi és egy képregényrajzoló (plusz két segítőjének) lelkesedéséből ez a kis aranyosság:

Forrás:
Forrás: deviantart.com

via: io9

oszd meg!