Drive Angry – Nem ajánlom!

Nicolas Cage, a bosszúszomjas nagypapa megszökik a pokolból, hogy bosszút álljon. Mekkora baromság ez, de most komolyan…!

Ekkora hatásvadász hülyeséget még nem láttál, ha rá hallgatsz, nem is fogsz. Borzasztó. Ne nézd meg.

Már eleve, hogy Nic Cage. De ez még hagyján, mert ami igazán súlyos, az a történet. Hogy az ipse meghal, a pokolra kerül, de megszökik – egy kocsival! -, hogy megmentse az unokáját – unokáját! – egy sátánista kultusz markából – sátánisták! -, akik fel akarják áldozni – feláldozni! -, hogy a világra szabadítsák a gonoszt, vagy én már nem is emlékszem, miért – nem is emlékszem! -, az útja során piál, csajozik, verekszik, lövöldöz, autósüldöz, bosszút áll, meg ilyen baromságok. Beszarás.

És végig szól a rock.

drive_angry1

Egyrészt olyan, mintha csináltak volna egy felmérést középkorú, sörhasú, apró férfiassággal rendelkező amerikai férfiak körében, olyan kérdésekkel, hogy “Ön szerint mi teszi férfivá a férfit?”, meg hogy “Ön szerint egy igazi férfinek milyen kellékekkel kell rendelkeznie?” majd a válaszokból összeraktak volna egy forgatókönyvet. (Stukker! Ja, de qrvanagy stukker ám! Meg nem akármilyen kocsi, valami menő verda! Ja, de jó nagy! Rock’n’rollt bírja! Nem ám a nyálas szarságok. Meg kell neki csaj! Ja, jó nagy dudákkal! Meg stukkerral. Fogjon a nagy dudájú csaj stukkert a kezibe’! Meg a tag, az tuggyon nagyot ütni! Ja, bunyózni kell tudni, az menő! Meg piálni, bunyózni meg piázni, ez a kettő nagyon fontos! Meg a csaj. )

Másrészt akkora kliséhalmaz, hogy a fal adja a másikat. Nem sok eredetiség van benne, se a sztoriban, se a karakterekben.

Na jó, oké, na, mondjuk, jó, oké, William Fichtner karaktere, az oké. Sőt, ő nagyon jól nyomja. Az ő karaktere a pokolból jön a szökevény után, hogy visszavigye, és rohadt nyugodtan, szinte már közönyösen, hanyag eleganciával gázol át mindenkin, akin kell, hogy célt érjen. Elegánsan, öltönyben, részvét nélkül. Nagyon bírtam.

drive_angry3

 

Na jó, de azért na. Hogy ezt így mégis, hogy? Tesztoszteronbomba, adrenalinfröccs meg ilyesmi, de mire fel? Ugyan, hagyjuk már. Kliségyűjtemény.

Meg még ilyen nagyon béna utalgatások, hogy a főhőst John Miltonnak hívják (mint azt a csávót, aki az Elveszett paradicsomot írta), meg ilyenek. Nagyon átlátszó.

Szóval hogy ne, ne nézd meg, semmi esetre sem. Már ha komolyan akarod venni.

Ha nem akarod komolyan venni (mint ahogy szerintem az alkotók se akarták), akkor viszont marha jól fogsz szórakozni rajta!


 

Drive Angry // Féktelen harag (2011)

Rendezte: Patrick Lussier

Forgatókönyv: Todd FarmerPatrick Lussier

Főbb szerepekben: Nicolas CageAmber HeardWilliam FichtnerBilly BurkeDavid Morse

oszd meg!