Downtempo kánikulához

Akshin Alizadeh – Street Bangerz Volume 8 (2015)

A Cold Busted kiadó Street Bangerz sorozatának nyolcadik részét ajánljuk most a nyárestékre hallgatnivalónak. A tempó elviselhető kánikulában is, a húzás pedig garantált, ahogy minden esetben, mikor a Street Bangerz névvel találkozunk. Az azerbajdzsáni Akshin Alizadeh került ez alkalommal a sorozat origójába. Az erős funk és nu jazz hatások mellett így érthető, miért köszön be a kelet hangzásvilága is a hanganyagba, persze azért a Gramatik által megjelölt, és kitaposott ösvényen haladva tovább. A funk és a hiphop elegye adja a gerincét az egész korongnak.

Figyelj! Akshin Alizadeh nem csak azért érdekes, mert ritkán találkozunk azerbajdzsáni hiphop/funk művészekkel, hanem mert főállásban ügyvéd. A zene, saját bevallása szerint, menekülést jelent számára a hétköznapok lélekromboló mókuskerekétől. Stúdiója gyakorlatilag otthonában egy szoba, ahol kettős élete titkolt felét hagyja felszínre törni. Jól teszi.

Elsődleges inspirációja a régi funk és a soul zene. De nem csak a zene. A 60-as és 70-es évek muzsikája, filmjei és a kor életmódja egyaránt vonzóak számára. Egy vele készült interjúban azért persze a Gramatik, és a Thievery Corporation neve is felbukkan, meg a szülei bakelitjei. Meg a spagetti western és a 30-as évek jazze, meg ki tudja még mi.

Munkamódszere egyszerű: szórakoztatja, ha rég elfeledett, de nagyon frankó dallamokat üthet fel kövér hiphop beatekkel. Valami jót felfrissíteni? Nekem ok. Miért is ne? A szerző kedvenc darabja a 13 trackből a Once Upon A Time. Ennio Morricone stílusos vállonveregetése.

Ez meg a mi kedvencünk:

A lemez nagyon jó, a régi ének minták azonnal az ember bőre alá másznak, és tényleg hozza mindazt, amit nyárra csak kívánhatunk egy albumtól. Kipróbálásra ajánlott.

oszd meg!