Nem minden hajnal festői – a Dirty Dawn együttessel dumáltunk

Mi történk, ha egy robbantómester, egy dekoratőr, egy kazángyáros, egy szennyvíztechnikai igazgató és egy gyeses apuka zenekart alapít? METÁL! 

Pontosabban Lumberjack Punk – bármit is jelentsen ez. Ismerkedjetek meg a pécsi Dirty Dawn- zenekarral!

dirtydawn

Meséljetek kicsit a zenekar eddigi történetéről!

Gyurma: Körülbelül 10 éve zenélünk együtt. Gombócból is sok! Az akkori zenekarunkat szerettük volna továbbvinni és ehhez kerestünk énekest, akkor kérdeztük meg Nyulat. Mondjuk ő inkább üvölt, mint énekel, de úgy döntöttünk, hogy jöjjön, meghallgatjuk. Meghallgattuk, hát üvöltött.

Oda mondjuk inkább ének kellett volna, úgyhogy végül hagytuk az egészet a p*csába. Gondoltuk akkor alkalmazkodunk mi az új énekeshez. Ez persze új stílust is eredményezett. Akarom mondani stílusokat, mert mindenki kicsit mást akart játszani.

Kitaláltuk a nevet, hagytuk a régi számokat és nekiálltunk az újaknak.

Honnan a Dirty Dawn név?

Kacsa: A Gyurma átküldött úgy 140 zenekari nevet, hogy válogassunk. Csapágyas lett az egér görgője, mire végigértünk rajtuk. Már jó 3 hónapja ment a zenekar, égetően fontos volt a név kiválasztása. Mikor a Dirty Dawn-t bedobtam, egyből le lett szavazva, hogy nem jó. Aztán úgy 300 elb*szott név után úgy döntöttünk, hogy mégis jó. A másnaposságra utal. Teljesen helytálló a zenekar eddigi pályafutását figyelembe véve.

Gyurma: Azért lett kiszavazva először, mert a koncertplakátokon könnyen el lehet írni. Voltunk down, dan… Mi volt eddig a legviccesebb? Talán a Don Dirty, pedig az Gatto.

Milyen most a pécsi zenei élet?

Kacsa: Úgy látom, van valami mozgás. Mikor két éve kezdtük a zenekart, nagyon le volt ülve a mutatvány. Volt Ska-Pécs, azonkívül semmi más. Még a HétköznPI CSAlódások sem játszott akkor Pécsen.

A híresebb pécsi zenekarok kezdenek leülni, de vannak végre törekvő, új bandák. Újra vannak 300 fő fölötti fesztiválok helyben. Az már nincs, mint amikor még ment a Toxic, hogy hetente több bulit is elbír a város, de azért egyre inkább megmozdulnak az emberek.

Rengeteg zenekar van, ha bemész a Matus próbatermekbe, csurdig van az összes. TiTiTá szintén fullon. Fellépésig viszont nem jutnak el, vagy csak a környéken. Azért éledezik a pécsi zenei élet.

Ahogy tudjuk, Pécs Magyarország Liverpoolja… ( a zenekar felröhög).

Túl sok hely sincs. Mondjuk az Estben elég hightech a hang, meg nagyon jó a színpad is, de oda ha bekopog egy kis zenekar, akkor megsimogatják a buksiját és elküldik haza. Más hely meg nincs. A Dirty az kint hideg, bent meg a nincs semmi kategória.

Nincs fellépési lehetőség, és ez kihat a helyi zenei életre is. Reméljük pár év múlva jobb lesz. Addigra pont kiöregszünk…

Más városokban jobb a helyzet?

Deme Tamás: Voltunk Esztergomtól Pestig sok helyen. Bonyhád elég jó. Az a gond, hogy a legtöbb helyből az útiköltséget is nehéz kisajtolni. Amúgy ennyi elvárásunk lenne összesen, nem több.

Kacsa: A klubok 90%-ában az van, hogy persze srácok, gyertek… Hozzatok hangosítást, szedjétek a kaput, annak a felét adjátok le nekem, a másik felét a nagy zenekarnak, a maradék 500 forintot meg osszátok szét a többi négy zenekar között.

Mondjuk jó zenekarokkal dolgozunk együtt, és a koncertjeinket is látogatják annyian, hogy ez lassan talán megoldódik. Ha távolabbra megyünk, akkor valamelyikünk zsebében azért van 20-30 ezer forint. A koncertezésben, ha kapura játszol, azért benne van a lutri.

Szerbiában a BL döntő napján játszottunk másik két zenekarral egy akkora helyen, mint a régi PEK… négy embernek. Bérelt busszal mentünk, kopasz seggel jöttünk haza. Ez volt a külföld eddig, de most lehet, hogy összejön egy pár állomásos Hollandiában, aztán egy kis európai turné. Az érdekes, hogy sokkal könnyebb ezt leszervezni, és nyugodtabban is indulsz neki, mintha Magyarországon szeretnél menni.

Más a mentalitás. Pólóból és lemezből is elég szépen jön be, kint röhögve odaadják rá. Ha viszel bakelitet, azt aranyárban lehet eladni. Többen is vannak a bulikon.

Szóval fel kell készülni, de ez sem drágább hobbi, mintha az ember focizna, aztán valami k*rvadrága focicsukákat venne.

Most a Liz fesztivál után tavasszal indulunk újra. Olyan ez, mint az egyetem. Tavasszal és ősszel érdemes. Télen oda is kár bejárni. Vizsgaidőszak van.

Lemezfelvételt terveztek?

Gyurma. Épp túl vagyunk rajta. A lemezeladás az most nem jellemző, úgyhogy csak egy négy számost rögzítettünk. Most zajlik a masterelés.

Van egy barátunk, aki egyszer csinált magának egy stúdiót, ami mobil. Lementünk egy sellyei házba, elzárva az otthontól, és felvettük a hangszeres részeket szépen, ha nem is pontosan… a stúdiósnak is legyen min dolgozni.

Jó volt, nem ez a steril stúdió hangulat, hanem inkább az ottalvós hálózsákos.

Még az internetadó bevezetése előtt ki szeretnénk adni, hogy tényleg ingyenesen lehessen letölteni mindenkinek.

oszd meg!