Chuck Palahniuk és a kickstarter

Az Altató című regény egy lehetséges, konvencióktól mentes filmváltozatáról

Chuck Palahniuk nevét a Harcosok Klubja szerzőjeként az egész világ ismeri. Számos könyve megjelent magyarul is. A Zsigerek-ről még az is hallott, aki nem olvasta. Tudod, a novella, amitől a felolvasóesteken elájulnak az emberek.

Amellett, hogy a kortárs irodalom megkerülhetetlen, sokat vitatott alakja a 2002-es Altató-t (Lullaby) egyik legfontosabb könyvének tartja, azt se felejtsük el, hogy maga írta a forgatókönyvet, és aktívan részt vesz a projektben. Alkotótársai portlandi filmesek, név szerint Josh Leake társ-író, és Andy Mingo rendező.

807147b8d08d3ad3ff0e4320b17451ce

A minimális cél, amiből nekiállhatnak a filmnek, 250.000 $, de szerintem ennél sokkal nagyobb rajongói összedobásra számítanak az alkotók. Jelenleg 50.000 $ felé döcög a projekt büdzséje, de június 16-ig él a kickstarter kampány, úgyhogy megy az még feljebb.

A regény minden magyarázat hiányában bekövetkező bölcsőhalálról, a szavak gyilkos hatalmáról, emberi veszteségről és természetesen a legelképesztőbb motivációk vezérelte világuralmi tervekről szól. Meg egy jó nagy pofon az információs kor emberének.

A kickstarterre azért került fel a cucc, mert bár az álomgyár egy ilyen jövedelmező írónak simán bizalmat szavazna egy újabb filmre (mondjuk a Fulladás nagyon félresikerült), az alkotók mégis inkább kevesebből gazdálkodva egy olyan filmet forgatnának, ami Hollywoodban sosem kapna zöld utat.

A feldobott lóvé a kickstarternél megszokott ajándékok mellett (tetkó, festmény, egyéb szirszar) igazán újszerű szerepkörrel is felruházhatja az adakozókedvű egyéneket. Mindössze 40 $ fejében virtuális producerré válhatunk, ami nemcsak jól hangzik, de valamilyen szintű beleszólásra is feljogosít minket. A virtuális producerek persze sokan lesznek, mert nem kerül sokba, ezért a közös döntéshozás online szavazással történik majd. Dönthetnek majd díszletről, sminkről, speciális effektekről, kellékekről, stb. Meg persze a köztük fennálló fontossági sorrendről szükség esetén.

chuckpalahniuk_crop.0.0

Az executive presenter titulus már húzósabb, ezért 8.000 $-t kell pengetni, a stáblistán kiemelt helyet ér. 25.000 $-ért pedig, ami a minimum forgatási összeg tizede, jár egy telefonhívás a rendezőtől, egy forgatási látogatás, és egy személyre szabott rendezői szék és egyebek.

A lényeg, hogy mi teljesen izgatottak vagyunk a projekt miatt. Ez Chuck Palahniuk első saját írásából adaptált forgatókönyve (meg egyáltalán az első forgatókönyve), ami állítólag szenzációs annak ellenére, hogy regényei általában nehezen filmre vihető alkotások.

A kickstarter gyűjtés még közel egy hónapig él, a filmet 2018-ra ígérik, szóval ha valakinek van kis fölös pénze, teheti ide is. Szerintünk jó helye lesz.

oszd meg!