Californium – játék Philip K. Dick világában

Alkotói válságban szenvedő író vagy, épp elhagyott az asszony és kirúgott a kiadód, a drogoktól meg kezd szétcsúszni a világ… vagy nem is a drogoktól…?

Philip K. Dick regények kezdődnek így, hogy aztán szétcsúszó világokon és identitásokon keresztül kérdőjelezzenek meg mindent, amit valaha hittünk. Hogy mit jelent embernek lenni, hogy valóság-e az, amit annak hiszünk, hogy kik vagyunk mi egyáltalán, és mi ez az egész.

És hogy álmodnak-e az androidok elektromos bárányokkal.

logo_little

A Californium PKD aciddal szétütött világába kalauzolja a játékost. A 60-as évek napégette Kaliforniájában kezdődik, és nem tudni, hol ér véget. A színek erősek, a valóság képlékeny, összeesküvés, paranoia, semmi nem az, aminek látszik. Vagy de. Vagy nem. De lehet, hogy mégis. De azért inkább nem.

californium11

Hangulatában a nagyon fura technikával készült Kamera által homályosan filmhez hasonlít valamennyire, annál azért retróbb, vagy retrofuturisztikusabb, az egy érdekes szó. Kicsit képregényes, túlszaturált, nem a grafika élethűségére gyúrtak rá az alkotók, hanem az igen erős atmoszférára.

californium_3

4 világon keresztül vezet a játék. A közel sem tökéletes 60-as évek Amerikájától indul, aztán időben ugrik, majd térben is – a Marsra visz, ahová egy nukleáris katasztrófa után kényszerült az emberiség -, majd a teljes egzisztenciális bizonytalanságba ránt. Hogy onnan hová sikerül továbblépni, az csak rajtad múlik. Lehet, hogy sehova.

Potom 10 dolcsiért megvásárolható, PKD rajongóknak egyértelműen kötelező darab.


 

via: hyperallergic.com
hivatalos infó: californium.arte.tv

oszd meg!