Banksy komor élményparkja

A Disneyland karambolozik a társadalomkritikával, és a csúnya balesetről Banksy készít tablót

Vannak ezek az élményparkok, ahol minden csodás, habár műanyag. Adsz nekik pénzt, cserébe mindenki mosolyogni fog rád. Még egy kis pénzért szenzációs élményeket is vásárolhatsz magadnak. Közös szelfit műanyag csipkerózsikával, tematikus hullámvasutat műanyag díszletek között, műanyag kaját műanyag embere között.

Meg van a Dismaland.

banksy-theme-park-dismaland-2
Fotó: Christopher Jobson

Itt is sok a műanyag, a témák is hasonlók, csak épp a mondanivaló más. Nem azt hazudja, hogy a világ anélkül is csodás hely, hogy tenni kéne érte bármit is, nem üzeni, hogy minden oké lesz, ha nem nézel túlságosan körül. Ehelyett olyasmit mutat, hogy bizony a világban elég nagy szörnyűségek vannak, és ezeknek jórészt pont az ember az oka. Meg az, hogy elfordítjuk a fejünket, és úgy csinálunk, mintha nem volna közünk hozzá.

banksy-theme-park-dismaland-13
Fotó: Christopher Jobson

Keresel valami mást a közös családi nap lelketlen, cukormázas, közhelyes eltöltése helyett? Vagy csak valami olcsóbbat? Akkor ez a te helyed – kaotikus új világ, ahol kikapcsolódhatsz az agyatlan kikapcsolódásból. Hamburgeres bódé helyett nálunk múzeum van. Ajándékbolt helyett könyvtár. Jó, persze van ajándékboltunk is.

– idézet a prospektusból

banksy-theme-park-dismaland-9
Fotó: Christopher Jobson

Rengeteg installáció, falfirka és élményelem található a parkban, nagyjából hatvan művész munkái. Vannak köztük angolok és amerikaiak szép számmal, de spanyol, kanadai, szír, egyiptomi, palesztin, finn vagy litván alkotók is beletették a magukét.

banksy-theme-park-dismaland-21
Fotó: Yui Mok – PA Photos

Van itt minden a dodzsemező haláltól a felborult hintóig, ahol paparazzik vakuzzák agyon a balesetet szenvedett hercegnőt, meg menekültekkel teli kiscsónakok, használt állványokból épített lószobor, szabadtéri mozi rövidfilmekkel, rajzoló, aki lerajzolja vendégek fejét hátulról, és egy csomó más érdekesség.

banksy-theme-park-dismaland-14
Fotó: Christopher Jobson

A kábé egy hektáros helyet a tengerparton, Weston-super-Mare közelében, egy elhagyott üdülőhelyen alakították ki teljes titokban, és mindössze öt hétig látogatható, szeptember végén bezár.

banksy-theme-park-dismaland-1
Fotó: Christopher Jobson
banksy-theme-park-dismaland-22
Fotó: Christopher Jobson
banksy-theme-park-dismaland-15
Fotó: Christopher Jobson
banksy-theme-park-dismaland-16
Fotó: Christopher Jobson
banksy-theme-park-dismaland-24
Fotó: Christopher Jobson
banksy-theme-park-dismaland-10
Fotó: Christopher Jobson

BROCHURE_c_11.08

Ez itt a park hivatalos reklámfilmje:


További infó: http://www.dismaland.co.uk/
Források: boredpanda.com | thisiscolossal.com

 

oszd meg!