Az ismeretlen profil nyomában

Ha van véleményed, miért nem vállalod?

Facebook profilt álnéven, név nélkül, vagy más nevével létrehozni szerintem nagyon gáz dolog. Ennek ellenére több, mint 500.000-re becsülik a magyar kamuprofilokat, számuk persze folyamatosan nő.

Globális szinten túllépte a 100 milliót.

fakeoff1

A weboldalak felhasználói szerződésének megsértése elvileg szigorúan szankcionált, ami a közösségi oldalról való kitiltással is járhat. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium ezen is túlmegy, kiállt ugyanis a törvény mellett, ami bűncselekménynek nyilvánítja a felhasználói szerződés megsértését. Magyarországon a Btk. ezt személyes adatokkal való visszaélésnek hívja.

Mondjuk itthon ilyen jellegű feljelentésekről nem nagyon hallani, márpedig ha nem történik feljelentés, akkor eljárás sem indul. Ez már csak így van.

Az amerikai szabályozás a MySpace-gyilkosság kapcsán vált ismertté, amikor egy 13 évest lányt öngyilkosságba hajszolt zaklatója. Az ügyben a MySpace szabályzatának megsértése is egy volt a számos vádpont között.

Na de kanyarodjunk egy kicsit vissza!

A Facebook politikája összeegyeztethetetlen a névtelenséggel. Biztos ez?

Mert ha így van, akkor miért dolgoznak az oldal szakemberei olyan alkalmazáson, ami lehetőséget ad a névtelen kommunikációra? Hiszen ez hátra arc annak, amit eddig kommunikáltak! Most akkor mi van a valódi felhasználók és valódi nevek büszkén vállalt alappilérével? Mi változtatta meg ezt a magasztos irányelvet?

Hát persze, hogy a piac. Mindig is a piaci verseny diktált. Márpedig a piac megváltozott, amihez a Facebook a gazdaság kedvenc ölebeként farokcsóválva alkalmazkodik.

Az ellentmondásos reakciót az válthatta ki, hogy felbukkantak azok az online közösségi fejlesztések, amik lehetővé tették az anonimitást felhasználóiknak. A Whisper, a Secret és a Yik Yak nem véletlenül indult robbanásszerű fejlődésnek. Talán a beléjük pumpált rengeteg pénz sem teljesen indokolatlan.

Az emberek akarnak ilyet! Hát akkor miért ne kapnák meg?

facebook-fake-profile

De mi célból hoznak létre egyáltalán kamuprofilt az emberek? Most a spammereket, a profilként megjelenő hibásan regisztrált cégeket és az adatvadász kereskedelmi érdekeket szolgáló eseteket hagyjuk. Koncentráljunk az átlagemberekre.

Sokan csak névtelen köpködésre, vagy szélsőséges nézeteik terjesztésére használják hamis közösségi alteregójukat. Na ők azok, akiknek annyira karakteres a véleményük, hogy fel sem vállalják.

Van, aki ennél bonyolultabb útját választja a mocskolódásnak. Valódi személy nevével hoz létre profilt, amit a sértett számára vállalhatatlan tartalommal tölt fel. Ez már jóval veszélyesebb. Nyilvánvaló, hogy az érintett életére hatást gyakorol minden információ, ami ide felkerül. Ez a személyazonosság lenyúlása, ami azért nagyon durva.

fuck-racism

Ja, hogy más nevében nem illik? Hogy mi? A rasszizmus veszélyes? A szexuális zaklatás rossz? Az sem jó, hogy sokan szélsőséges gondolatoktól kell fenyegetve érezzék magukat?

Semmi gond.

A Facebook valódi problémája nem itt kezdődik. Sokkal inkább a nagyszámú elvándorolt felhasználónál, azoknál, akik valamiért elhagyták a legnépszerűbb közösségi hálózatot. Persze, hogy őket kell visszaszerezni. Bármi áron!

Kevésbé veszélyes azoknak a nyomorultaknak a tábora, akik megannyi profilt hoznak létre, hogy cégüket, közösségüket, vagy egyszerűen saját kommentjeiket “népszerűsítsék”. Lájkolgatják magukat. Sőt, facebookos nyereményjátékokat nyernek meg így. Ez ám a valódi népszerűség!

i_hate_you_in_facebook_style-HD

Van még egy speciális eset. Ez az, amikor valaki tényleg aktív tagja szeretne lenni az online közösségnek, de nem meri saját néven. Az ok egyszerű: egyre gyakoribb, hogy az állásinterjúk után a potenciális jelöltek profiljára ránéz a munkaadó, és csak azután választ. Ez az oka, hogy sokan egy makulátlan profilt futtatnak a saját nevük alatt, amire nagy odafigyelést fordítanak. Fontos, hogy frissüljön, méghozzá az őket lehető legjobb fényben feltüntető tartalommal. Mellette álnéven vesznek részt abban a kommunikációban, amire a közösségi oldalt amúgy használnák.

Ez egy olyan ellentmondásos helyzet, amikor a kamuprofil mögött áll valódi személy, a valódi személy pedig úgy kamu, ahogy van.

emoji

De mit tehetsz a hamis profilok ellen? Mondjuk kiguglizhatod a profilképet. Vagy használhatod az erre a célra kifejlesztett tineye.com-os képkereső szolgáltatást. Ezen kívül léteznek még különféle programok erre a célra. Ilyen például az FB Checker, vagy az izraeli fejlesztésű FakeOff. Hatékonyságuk azonban kérdéses, hiszen csak fotóknak néznek utána a WEB-en.

Bizonyos esetekben már a név is árulkodik róla, hogy nem valós személlyel van dolgunk. A Kamu Profil nevű felhasználó például épp egy ilyen Pécsről. Legalábbis ezt állítja magáról.

Létezik olyan azonosító is, ami IP cím alapján néz utána a profil valódiságának.

A legjobb eset mégis az, ha valóban érdekel a potenciális ismerős. Simán megnézheted a képeit, iskoláit, családi kapcsolatait, barátait… szinte bármit. Ezt a bonyolult kapcsolatrendszert pedig elég bonyolult modellezni. Azért ez sem életbiztosítás.
Ha rám hallgatsz, ezentúl nem vadászol barátokra, hanem megelégszel azzal, hogy vannak barátaid. Kizárólag azokat jelöld vissza, akiket ismersz! Tarts fenn velük kapcsolatot! Hidd el, ez fontosabb, mint amit a számlálók mutatnak.

Használja mindenki végre arra ezeket a nyomorult közösségi portálokat, amire valók!

oszd meg!