Audiovizuálorgezmerátor 6

Tool: Sober (1993)

A Tool videoklipje kerül ma rovatunk górcsöve alá. A dal, ami életre hívta, az 1993-as, amúgy is hibátlan Undertow lemez egyik kimagasló darabja. Sötét, mint a hangzás, hozzáillően kevés színnel dolgozik és az általam imádott stop-motion technikával készült.

A klip kiötlője Adam Jones, aki rutinos animátor. Sminkes, díszlettervezői és trükkmester tehetségét villantotta többek között a Jurassic Parkban, a Terminátor 2-ben és a Rémálom az Elm utcában sorozat egyes részeiben. Ő csinálta azt, amikor Freddy Krueger az anyméhben… Több, mint durva.

Ha mindez nem lenne elég, akkor elárulom, hogy Jones a zenekar alpítótagja, mint gitáros. A Rolling Stone magazin szerint a hetvenötödik legjobb a világon. Mármint nem alapítótag, hanem gitáros.

Amúgy ő jegyzi a zenekar további hat klipjét is. Érdemes rákeresni!

Sober esetében a harag, magány és depresszió vizuális szimfóniája csapja pofán a gyanútlan nézőt. Elég sokkoló. Jones szerint nem is kell történetnek lenni a képek mögött. Csak az számít, hogy érzi magát a néző.

A Tool amúgy is egyedülálló metál banda. Hallgatása hipnotizál. Tudod, erre a fajta zenére mondják, hogy beszippant, de ez esetben ez nem csak ígéret, ez tényleg beránt… a legmélyére. A gitáros videói tökéletes kísérői ennek a különleges hangzásnak, vagy érzésnek, vagy… mindjárt meglátjátok.

Adam Jones klipjei jóval többek, mint videoklipek. Ezek önmagukban is vizuális remekművek. Próbáld ki! Húzd le a hangerőt, úgy is működni fog.

 

 

 

oszd meg!