Audiovizuálorgazmerátor

Radiohead: Street Spirit (1996)

Egy olyan sorozat, amiben minden idők legjobb videoklipjeit próbáljuk összegyűjteni, talán nem is kezdődhet mással, mint a Street Spirit. Johnatan Glazer, a 90-es években egyedi hangvételű és képi világú reklámjairól elhíresült rendező jegyzi a Radiohead 1996-os videóját. Tudom, hogy sokan és sokfélét írtak már róla, meg azt is, hogy már mindenki látta, de aki mégsem, az most pótolhatja.

Egy önmagából kifordult lakókocsipark vándorcirkuszra emlékeztető lakóit látjuk, ahogy gyönyörűen fényképezett fekete-fehér képeken hadakoznak a gravitációval, az idővel, vagy akár önmagukkal. Normál tempójú képek keverednek szuperlassított felvételekkel a szürreális világban, aminek fura szereplői inkább fejezik ki az énekes lelkiállapotát, semmint hogy történetet akarnának elmesélni. Thom Yorke szövegével karöltve tökéletes összhangban követik egymást ezek a képek. Nézzétek!

Glazer neve legutóbb az Under the skin című hardcore művészfilmbe oltott sci-fi kapcsán került előtérbe. Na nem azért, mert az utóbbi idők legjobb és előremutatóbb mozijával van dolgunk. Határozottan nem így van! Nem is a helyenként elképesztően jó képi megoldások miatt került a címlapokra. Az ok sokkal egyszerűbb: ez az a film, amiben Scarlett Johansson teljesen meztelenre vetkőzik. Talán csak ez menti majd meg Glazer agymenését a teljes bukástól. Persze ettől még zseniális filmesről beszélünk. Ráadásul ő az a férfi, akinek levetkőzött hollywood legjobb csaja. Ha a Street Spirit nem győzött meg, nézz rá erre is:

oszd meg!