Audiovizuálorgazmerátor 3

Orbital: The Box (1996)

Az Orbital elektronikus zenei duó The Box című száma a brit kislemez-eladási lista tizenegyedik helyéig kapaszkodott fel 1996-ban. Emlékszem, hogyan bámultuk az akkor még zenével is foglalkozó Music Television adását, amiben jócskán akadt szemét már a 90-es években is, hogy hátha végre jön. Szerencsére mindig jött. Azóta is a kedvenc klipjeim egyike.

Jes Benstock és Luke Losey társrendezők nevéhez köthető az Orbital zenei videója, ami szerintem sokkal inkább rövidfilm. Talán épp ezért szerepelt az 1997-es Brit Awards videoklip gáláján kívül megannyi filmfesztiválon. A San Fransisco Film Festival legjobb rövidfilmnek járó ezüstje mellett megnyitotta a Soundance Festivalt, és beköszönt szinte az összes jelentős európai filmfesztiválra.

Tilda Swinton vállalta a hősnő szerepét, aki a normális élet tempójában szemléli a körülötte száguldó felgyorsult és elidegenedett világot. Mindezt pixillációs és stop motion technikával tálalva. Amúgy az Orbital teljes In Sides albuma erről a nagyvárosi magányról szól és egyértelműen a 90-es évek egyik elektronikus zenei csúcsteljesítménye. Akárcsak a hozzá készült videó. Forma és tartalom mára eltűnőben lévő tökéletes keveréke 1996-ból, napjainkról.

 

oszd meg!