Audiovizuálorgazmerátor 18

Air – Kelly Watch The Stars (1998)

A francia Air duó a 90-es évek meghatározó elektronikus csapata. A Moon Safari lemez egy semmivel össze nem téveszthető hangzást ért el, ezen található a Kelly Watch The Stars is, amihez Mike Mills készített videoklipet.

A videó rendezője néhány nagyjátékfilm (Kezdők, Ujj-függők) mellett a Pulp és Moby klipjein is dolgozott. Amúgy a Moon Safari lemezen szereplő dalok közül összesen négyet gondolt vászonra. Eddig szép is a történet, mert egytől egyig izgalmasak, de…

…de a sikeres közös munkán felbuzdulva megrendezte a sajátos hangvételű Eating, Sleeping, Waiting and Playing dokumentumfilmet, amivel nem az a baj, hogy szemcsés, nem is az hogy fekete fehér és még az sem, hogy teljesen fura beállításokat használ. Az a baj vele, hogy piszok unalmas.

Az Air első világkörüli turnéjának lehetünk résztvevői, ami érdekes is lehetne, ha nem a szállodaszobák és az utazás unalmas képeit látnánk. Pedig a road movie-kat is szeretem amúgy. A legnagyobb baj, hogy alig kapunk a színpadi show-ból, helyette a végtelennek tűnő készülődés, és a koncert előtti beállás az, amin halálra unhatjuk magunkat.

Elég zavarba ejtő, de a négy klip miatt érdemes beszerezni.

Hát a ping-pong itt kicsit több, mint ahogy a sportközvetítéseken látjuk. Eleve jó, hogy slowmotion a mérkőzés, meg drukkolunk is Kellynek, de az igazi meglepetés, hogy a valóságot a zenekartagok, Nicolas Godin és Jean-Benoît Dunckel, tartják irányításuk alatt. Egy tévéjáték segítségével. Biztos emlékeztek rá, volt rajta faltenisz, jégkorong, meg ping-pong, amit ilyen pálcikaemberek és pöttylabda szimbolizált. Na jó, ez biztos nem Videoton, de attól még tök ugyanarról beszélünk. A nosztalgiafaktor magas, de egy másodpercig sem zavaró.

Szóval Kelly játszik, az eredmény szoros, még egy teljesen valószerűtlen sportbalesetet is kapunk a képünkbe testen kívüli élménnyel, meg visszatérést az életbe, hogy a meccs befejeződhessen. A párhuzamosan bejátszott képek teljesen elhitetik velünk a fura összefüggést a tévé előtt gubbasztó srácok és a meccs között. Ez az egyszerű ötlet az utolsó képig gyönyörűen kitart. Még csak nagy meglepetés sincs. Nem is hiányzik.

Ami viszont van, az a Moog Cookbook Remix a számhoz, ami talán minden idők legjobb feldolgozása.

oszd meg!