Audiovizuálorgazmerátor 9

Massive Attack: Live With Me (2006)

A Massive Attack 2006-os válogatásán jelent meg a Live With Me. Az énekes Terry Callier a dal rögzítésekor 60 éves volt. A soul zenész korábban ENSZ békedíjat is nyert a dalain keresztül közvetített üzeneteiért.

A Live With Me zenekar legkiemelkedőbb munkája, ami a Blue Lines óta készült. A nyomasztó basszushoz gyönyörű vonósok és egy földöntúli ének csatlakozik.

Callier a be nem teljesült szerelemről szóló szöveget magasan az átlag felé emeli azzal a mély érzelmi töltettel, ami rajta keresztül ivódik a dal szövetébe. Talán utoljára Tracy Thorn tudott ilyet produkálni a zenekarral.

A klipben egy jól szituált nővel járjuk végig a teljes lerészegedés fázisait és helyszíneit. Italbolt, hazaút, ürességtől kongó otthon. Nagyvárosi magány, vagy csak hiányzik az a valaki? Számít egyáltalán? Az első korty előbb lecsúszik, mint hogy lekerülne a kabát.

Elkezdődik.

Az egyre durvább italokkal alanyunk biztosan távolodik el a valóságtól. Az alkohol semmihez sem fogható nyugalmát a mindennapi elvárásoktól lassan elszakadó kifordulás követi. Aztán a teljes filmszakadás.

Bolyongás az utcán. Bizonytalan lépteket méregető rosszalló tekintetek. Lassan megszűnnek, megszűnik az én is. Már nem számítanak a tanult szabályok…

…és ebben az öntudatlanságban válhat csak főszereplőnk a nagy egész részévé…

…és erre nem fog másnap emlékezni, pedig minden alkalommal ez a cél.

A videoklip nagyon erős. Nem is véletlen, hisz a Live With Me-t az a 90-es években reklámjaival és zenei videóival befutott Johnatan Glazer rendezte, akiről legutóbb az Under the Skin kapcsán hallhattunk. Itt ugyan nem vetkőzik Scarlett Johansson, mégis inkább ajánlom megtekintésre ezt a négy percet, mint Glazer új filmjét.

oszd meg!