Audiovizuálorgazmerátor 8

Blur: Coffee & TV (1999)

Graham Coxon eltűnt. Családja nagyon szomorú emiatt. Reggelizni sincs kedvük és még Milky, a tejesdoboz sem tudja felvidítani őket. Pedig ő még az eltűnt személy fotóját is magán viseli, ahogy arrafelé ez szokás. Mikor már nem bírja tétlenül nézni a család szenvedését, kezébe veszi a dolgot.

Milky megoldja!

A kis tejesdoboz, aki a legendás Jim Henson műhelyében született, bátran nekivág az ismeretlennek, hogy megkeresse az otthonról elszökött fiút, aki amúgy a Blur gitárosa.

Megannyi veszéllyel kell szembenéznie. Menekülni kényszerül damilos fűnyíró elől, motoros üti el majdnem, aztán mégsem. Helyette beviszi a nagyvárosba, ahol nyomozni kezd barátja után. A város azonban veszélyes hely. Itt az üres dobozokat összenyomják, rugdossák. Kész rémálom.

Még Big Suzy elől is menekülni kényszerül, akiről azt állítja egy röpcédula, hogy bárki álmát valóra váltja.

Aztán megtörténik a csoda! Megpillantja az epres tejet, akibe egyből beleszeret. Össze is jönne a dolog, ám csajtejet durván eltiporják.

Milky teljesen kiborul.

Egy sikátorban tölti az éjszakát az utca rettentő kemény és rémisztő dobozaival. Be is parázik rendesen, de szerencséjére épp arrafelé próbál a Blur, velük együtt a keresett személy is.

Nem is teketóriázik sokat a kis doboz, nyomban beugrik az ablakon. Amikor Coxon meglátja, eszébe jut a családja és egyből elindul haza. Durva, hogy a zenekarból ezt csak Damon Albarn veszi észre. Mondjuk a zenéléssel ő sem áll le.

Aztán persze slusszpoén is van.

Szép!

A dal amúgy a Blur hatodik stúdióanyagának második kislemeze, amihez Garth Jennings rendezete ezt a lenyűgöző videóklippet. Számos díj mellett az 1999-es MTV Europe Music Awards legjobb videónak járó elismerését is bezsebelte.

A Coffee & TV-t egyébként akkor írta Coxon, amikor lerakta a piát. Nemcsak dalszerző, hanem maga is énekli a dalt, amiben Damon Albarn mindössze vokálozik.

A klip születésének körülményeiről annyit azért érdemes megemlíteni, hogy akkoriban Coxon és Albarn nem igazán tudott együtt dolgozni. Erre utalhat a zenekar elhagyása és a hazatérés, de hagyjuk a találgatást.

Jöjjön a videó:

oszd meg!