Audiovizuálorgazmerátor 4

OK Go – This Too Shall Pass (2010)

Rube Goldberg amerikai feltaláló, mérnök, Pulitzer díjas karikaturista és ki tudja még mi nem volt. Arról híresült el, hogy fura és roppant módon összetett szerkezeteket épített, amik végül a legegyszerűbb hétköznapi feladatokat látták el a lehető legbonyolultabban. Végül el is nevezték róla az olyan gépeket, amelyek extrém módon, gyakran több száz részfolyamattal látnak el egy szimpla műveletet.

Ezeket Rube Goldberg után Rube Goldberg gépnek hívjuk.

goldberg_napkin

Az ilyen szerkezet megtervezése rengeteg türelmet, jó térlátást, sok türelmet, a fizika alapvető ismeretét, gyakran mérnöki precizitást, végtelen türelmet, sok szabadidőt és mérhetetlen türelmet igényel. Ha ez adott, már csak ki kell találni, mit is akarunk túlbonyolítani, aztán nekiállhatunk kifundálni a láncreakciót. Gyakran olyan apróságokat is figyelembe kell venni, mint az időjárás, vagy a hőmérséklet.

Lássunk egy konkrét példát:

Egy kisautó felborít pár dominót, ami egy madzagot meghúzva gurít el egy kisebb matchboxot. Ez egy biliárdgolyót indít útjára egy ereszcsatornában, hogy végül egy könyvet felborítva a közelben megfelelően elhelyezett Ipod segítségével beindítson egy mélynyomót. A mélynyomó tölcsérbe lövi azt a csapágygolyót, ami megannyi társával együtt jár végig egy vályúrendszert. Itt legtöbbjük eltűnik az erre szánt lukakban, de egyikük végül lendületbe hoz egy kifeszített golfütőt, hogy az egy tapeszallag megütésével… (Itt nem egészen értem mi történik. Aztán:) …egy teniszlabda lever egy vödröt, ami meglök egy autógumit, ez bekapcsol egy ventilátort, az elfújja az előtte lévő kinyitott esernyőt, ami úgy lódít meg egy fellógatott teáskannát, hogy az meglökjön egy legóautót. Pályája végén a legójármű megforgat egy olyan gitárt, amin kanalak lógnak. A kanalak végigtáncolnak különböző szintig töltött poharakon, amivel vidám dallamot produkálnak, végül egy focilabda segítségével darabokra zúznak egy felfüggesztett zongorát. Ez végképp elszabadítja a káoszt. Kötélpályán végigcsúszó fűcsomó, bevásárlókocsi, kipukkanó lufi, egymást felborító székek, még több golyó, színes zászlók, kosárlabda, fúrógépből írógép, írógépből folyadék, tévé száll mint Tarzan, képernyőbe kalapács, földgömbből teke, kosárlabda boroshordót gurít, ez meg itt egy autó volt, ami a végső leírhatatlanul túlzsúfolt láncreakciót útjára indítja, hogy végül paintball ágyúk színezzék meg a kísérlet alanyait.

Hogy mindennek mi köze a videoklipekhez? Hát ez:

Aki pedig helyesen tippeli meg, hány vágás található a klipben, az ingyen lájkolhatja a facebook-oldalunkat!

oszd meg!