Audiovizuálorgazmerátor 23

Jane’s Addiction – Been Caught Stealing (1991)

Eric Avery és Perry Farrell 1989-ben írta meg a dalt, amihez 1991-ben Casey Niccoli rendezett klipet. Meg is nyerte vele az MTV Video Music Awards legjobb alternatív zenei videójának járó díjat. Meg is érdemelte.

Dave Navarro kísérte a rendezőnőt a díjátadón, pedig Perry Farrell csaja volt. Mindegy.

Ahogy a győztes nevét tartalmazó borítékot Billy Idol kirántja a farka mellől, az is elég menő:

A dal amúgy is bekerült Rock and Roll Hall of Fame 500-as listájába, és a Janes Addiction az alternatív rock egyik legfontosabb zenekaraként írta be magát a rockzene történetébe.

Az, hogy a frontember Perry Farrell agyából pattant ki a Lollapalooza fesztivál, csak hab a tortán.

Nagyjából arról szól a dolog, amikor csupán a móka kedvéért lopunk a boltban (meg az ezt követő menekülésről). Meg az egészségkárosító és gyakran illegális dolgok fogyasztására is bátorít, de ez ennyi idő távlatából már nem annyira forradalmi, mint a maga idejében volt.

Mert az volt.

Főhősünk egy terhes nőnek álcázott férfi, és az ő hasitasija. Rengeteg cuccot belepakol, de a legemlékezetesebb az ananász. Az a kép beleégett az agyunkba. Amikor szóba kerül a Been Caught Stealing a haverokkal, valaki mindig megjegyzi: Emlékszel, hogy betolja a terhes faszi az ananászt?

Vagy valami hasonló.

janes-addiction

Az egész klip nagyon menő, óriási lendület és szerethető alter giccsfaktor keveredik benne. Meg a buli, a zúzás és szabadság érzése. Rendesen szorítunk a tolvajoknak. Meg partizni támad kedvünk. Lehetőleg ott, velük.

Ez a szám amúgy is az alternatív zene első számú partislágere, már ha létezik ilyen.

Van rúdtánc is, meg egyötvenkilencnél korabeli twerk. Kurvára bezsong mindenki!

Lopóbuli!

Talán nem a megszaporodott lopások miatt, de a boltot azóta lebontották. A szám viszont örök. Nekem mindig táncolni és boltilopni támad kedvem tőle. Táncolni szoktam is.

Mindenkinek van örök nagy kedvence, nem?

It’s mine mine, mine, mine, mine, mine, mine…

oszd meg!