Audiovizuálorgazmerátor 21

Bin-Jip – Dinner with a Demon (2015)

A Bin-Jip nemcsak Ki-duk Kim fantasztikus filmje, hanem egy magyar zenei formáció neve is, ami Harcsa Veronikát, Gyémánt Bálintot és Andrew J-t fogja össze a magyar triphop egyik vezető csapatává. Heavy címmel megjelent második lemezükhöz készített klippet Vandad Kashefi, aki filmjéhez a Dinner with a Demon című dalt választotta. Az eredmény lenyűgöző.

Az énekesnő színészként is nagyon meggyőzően teljesít, pedig nincs igazán rutinja benne. Az erőteljes látványvilágú történetmesélős videóhoz ez nélkülözhetetlen volt. A fekete-fehér képek egy nyomasztó, igazán sötét világba kalauzolják a nézőt.

A két szín jelenléte ebben az esetben nem kizárólag annyi, hogy a fekete-fehér az már mennyire művészi, hanem valóban fontos szerep jut nekik. A fekete és fehér ellentéte teljesen indokolt úgy színként, mint a klip szimbolizmusához nélkülözhetetlen kifejezőeszközként. Az egyedülálló gitár hangzás, a dj produceri munka és Harcsa Veronika igazán egyedi hangja teszi kerek egésszé ezt a képi világot.

Nagyon ritka magyar klippeknél a zene és a képek ilyen szintű egysége. A szám amúgy nem az albumverzióban, hanem a Live At The Planetarium feat. Glowing Bulbs koncerten rögzített hanganyagból kiszedve került újrahasznosításra, mivel a rendező elképzeléseihez ez a verzió felelt meg inkább. A végeredmény egy igazán művészi minithriller meggyőző zenével a meghasadt tudat ijesztő mivoltáról.

Roman Polanski és Darren Aronofsky hatását említik leggyakrabban a kritikusok a Dinner with a Demon kapcsán. Nem is véletlenül.

Legközelebb a No Way Boy-hoz készítenek videót, amiről eddig annyit árult el a zenekar, hogy nagyon egyedi és formabontó, három nézőpontból rögzített anyag lesz, aminek végső vágását mindenki maga készítheti el. Kíváncsian várjuk.

Adig is itt az új klip. Gyönyörű, példaértékű munka.

oszd meg!