Audiovizuálorgazmerátor 16

The Avalanches: Frontier Psychiatrist (2001)

A The Avalanches, akik egy ausztrál elektronikus csapat, 2001-ben olyan albummal rukkoltak elő, ami szinte teljes egészében hangmintákból építkezett. Mindenféle stílusú és műfajú felvételből csipegettek. Eredetileg lemezüket nem is a nagyközönségnek szánták, ezért nem foglalkoztak a jogdíjakkal sem. Ez később igencsak megnehezítette a kiadást, ám végül mégis a száz legjobb ausztrál lemez közé választották az albumot a kritikusok.

A klip a zenében egymásra halmozott szinte véletlenszerű képi elemek vizuális megjelenése egy fura televíziós show keretében. Minden tárgy, állat, eszköz és szereplő egy minta megtestesítője ebben a videókollázsban. Olyan, mintha lenne egy olyan fordítóeszköz, ami a hangokból képeket generál. Az egész annyira egyszerű, mégis tökéletesen működik.

Az egymással nem igazán összefüggő előadások nem egymás után, egymástól jól elkülönítve kerülnek be a showba, hanem egyszerre, egymás mellett történnek ugyanazon a színpadon, ami azzal jár, hogy valahogy összefonódnak egy nagy egésszé, összetartozóvá válnak. Az együttes hatásuk pont annyira új tartalmat hoz létre, ahogy egyedi hangzásvilágot teremt a The Avalanches már létező és jól ismert dallamokból.

A videót Tom Kuntz és Mike Maguire rendezte, és pillanatok alatt ért el a vártnál jóval nagyobb népszerűséget. Kritikusok és fesztiválok kedvence lett. Tényleg valami teljesen újszerű tartalmat hoztak ki egy egyszerű ötletből.

A videó alternatív verziójában egy pszichiáter kezelőjében végeznek emberek Rorschach teszteket (az a tintafoltmutogatós), csak itt a minták nem csak papíron jelennek meg, hanem hangként is. A papíron szereplő minták mindegyike a hallottakra mutat. Ez a verzió is elég érdekes.

oszd meg!