Audiovizuálorgazmerátor 17

Prodigy: Smack My Bitch Up (1997)

1997-ben még nem volt GoPro, a Prodigy-nek mégis sikerült összehozni a világ valószínűleg első GoPro videoklippjét, amit Jonas Åkerlund dirigált. A rendező Spun című filmjét itthon is bemutatták, de leginkább videoklippjeiről ismert. Dolgozott a Rolling Stones, Madonna, a Metallica, Moby, a Smashing Pumpkins, és a Rammstein zenei videóin.

A dal sokat vitatott címe azt jelenti, hogy szélsőségesen élni az életet, ilyen két végén égeti a gyertyát dolog. Meg azt is, hogy valaki adja már be a heroint, de ezt azért mégsem nyilatkozhatta a banda. A lényeg, hogy a videó nagy port kavart, egy angol felmérés szerint minden idők legvitatottabb klipje.

Amerikában és Angliában egyből tiltólistára is került a vágatlan verzió, ahogy megannyi kiváló zenei videó akkoriban, ám végül a nézők nyomásának engedve az éjfél utáni műsorsávban sugárzásra került. A cselekmény a 90-es évek tabuit szinte teljesen kimaxolja. Van benne alkoholizmus, kokain, erőszakos viselkedés, hányás, heroinhasználat (na, akkor most a cím mit jelenthet), vandalizmus, jó adag meztelenség és szex. Egy éjszaka alatt játszódik le mindez Londonban.

A zene mellett a képekre tökéletesen kevert hanghatások csak erősítik a szubjektív hatást, ami nagyon jó döntés volt a készítők részéről.

 Figyelem: megtekintése csak 18 év felett ajnlott! 

Aki először látja a videót, végig egy szétcsapott, begerjedt férfire számít, de az utolsó képen kinéz az opertőr egy tükrön át a főszereplőre, aki meglepetésünkre egy fiatal nő. A 90-es években a nők bántalmazása ellen is küzdő feminista szervezeteket ez sem zavarta meg abban, hogy nőellenes tartalomként értelmezzék a látottakat.

Lehetne belemagyarázni, hogy a Prodigy arra hívja fel a figyelmet, hogy a családon belüli erőszakot, vagy a nők ellen irányuló támadó megnyilvánulásokat nem csak férfi követheti el, de kár lenne. A zenekar saját bevallása szerint egy tipikus élethelyzetet próbált bemutatni, és azt végül kicsit kifordítani önmagából. Jól meg akarták hökkenteni a nézőket, és ezzel egyszerre becsapni.

Nem elég, hogy ez maradéktalanul sikerült nekik, de a Smack My Bitch Up visszafordíthatatlanul elindította őket a világsiker útján.

oszd meg!