Anomalisa – Charlie Kaufman animációval lep meg

A John Malkovich menet, az Adaptáció és az Egy csodálatos elme… forgatókönyvírójának legfrissebb filmje úgy emberi, hogy egyetlen ember sem szerepel benne

Charlie Kaufman egy zseni. Ahogy ő rúgja fel a forgatókönyvírás szabályait, nem rúgja úgy fel senki.

A John Malkovich menetben például egy depressziós majom flashbeckel, ami már önmagában mekkora királyság, aztán ki is gyógyul a depressziójából, amikor újraéli gyerekkori traumáját, mindezt úgy, hogy az szerves részét képezi a film cselekményének, ami amúgy messze nem a majomról szól. Az Adaptációban olyan messzire megy, hogy önmagát, a kiégett forgatókönyvírót helyezi a története középpontjába (Nicolas Cage játssza, meg az ikertestvérét is – egyébként tudtommal nincs ikertetvére), és egyéb kalandok mellett elviszi egy író-szemináriumra is (Robert McKee órájára), ahol megkapja instrukcióként, hogy hogyan írhat jó filmet, és a film be is tartja ezeket a filmben elhangzott szabályokat… és így tovább.

Ezúttal pedig összefogott a Starburns Industries nevű animációs stúdióval, és stop motion animációs filmmel jelentkezik, Anomalisa a címe. Rengeteg ember rengeteg munkája van benne, és lenyűgöző, ahogy kinéz. (Csak a szexjeleneten vagy hat hónapig dolgoztak, hogy inkább realisztikusnak tűnjön, mint viccesnek.) A pénz egy részét Kickstarteren gyűjtötték össze (itt a teaser hozzá), hogy pont olyan filmet készíthessenek, amilyet akarnak, és a nagy stúdiók ne szóljanak bele a munkába. Kaufman társrendezője is a filmnek, együtt dolgozott az animációs specialista Duke Johnsonnal.

A film már most 7,9-es az imdb-n, pedig csak januárban mutatják be.

oszd meg!