Animációs videoklipek

Animációs klipek jó zenékhez, vagy jó zenék animációs rövidfilmekhez?


Valahol tökmindegy.

Legyen szó begombázott, pszichedelikus utazásról színes kígyóval, az animáció aranykorát idéző stílusban megrajzolt kísértethistóriáról, de akár jöhet a 8 bites pixel-animáció vagy 3d-vel vegyített 60-as évekbeli sci-fi electro swingre – a lényeg az összhatás. A végeredmény pár perces, zenés, színvonalas animációs történet, rengeteg befektetett munkával, és egy élménnyel gazdagabbak vagyunk utána.

 

Caravan Palace – Rock It For Me

A francia electro swing banda élőben is legalább olyan jól nyomja, mint stúdióban, tele vannak élettel. Ennek ellenére címerállatuk (vagy mijük) egy robot.

A Rock It For Me klipjében kiderül, hogyan született a robot és hogy hogy került a lábába a boogie.
Meg úgy mellesleg megmenti a Földet is.

A Caravan Palace amúgy is szereti az animációt, több klipjük többféle technikával készült. A Wonderland például egy színes, de monokróm fura cucc Kevin Phung francia animációs rendező sajátos stílusában.

Vagy ott a Lone Digger, ami vérgőzös akció állatfejű lényekkel egy night clubban, három macska főszereplésével:


C2C – Delta

Ez egy másik francia csapat, négy DJ, akik olyan összhangban pörgetik a lemezeket, hogy öröm azt nézni, és hallgatni is. Számos versenyt nyertek a produkciójukkal és számos klipjük van, mind elég menő, közülük a Delta ráadásul animációs is.

Egy különös világban játszódó, szépen megrajzolt történet az uralkodó dilemmájáról, amikor új helyzettel találja szemben magát. Egy kicsit talán mélyebb a mondanivalója, mint a fenti cuccoknak. Önmagában a film is fogyasztható, a C2C zenéjével pedig egészen egyben van. A rajzfilm a francia CRCR csapat munkája (valószínű, hogy a betűk alapján találtak egymásra), a többi munkájukat is érdemes megnézni.


Fever The Ghost – SOURCE

…és akkor a begombázott sztori a Fever The Ghost zenéjére. Kicsit mintha a Studio Ghibli munkatársait bezárták volna néhány hónapra egy animációs stúdióba, egy csomó gyógyszerrel és színes bélyeggel, pusztán kíváncsiságból, hogy mi sül ki ebből. Egészen komplex kis világot építettek fel az alkotók, amin belül teljesen következetesek a dolgok, de azért kívülről nézve nincs semmi értelme neki. Valahogy mégis zseniális az egész, és kifejezetten szórakoztató.


Junior Senior – Move Your Feet

Sokkal könnyedebb téma és ismerős dallamok. A Junios Senior pixel-klipjének sincs sok értelme, de színes, vidám, jópofa, és különben is, don’t stop the beat:


Squirrel Nut Zippers – Ghost of Stephen Foster

Az amerikai  csapat élőzenét játszik big band/swing/deltablues/klezmer/satöbbi stílusban, sokan vannak és van bennük lendület bőven.

Ez a klipjük ’99-ben elnyerte a legjobb animációs videoklip díját a Vancouveri animációs fesztiválon. A 20-as-30-as évek amerikai rajzfilmjeinek stílusában készült, emléket állítva Betty Boopnak, a táncoló csontvázaknak és társainak. Amikor még minden tárgy úgy hajlott és görbült, ahogy a rajzoló akarta, amikor még minden szereplőnek egy ritmusra rugózott a lába.


Aztán van persze bőven miből válogatni.

Fashion Drunk – egy szomorú (?) történet a pandáról, aki a szíve darabkáit osztogatja egyéjszakás kalandjai során.


…de van itt minden a fekete-fehér, erősen mátrixos beütésű Lorn – Anvil-től…

…a színes, 3D-s Nameless World-ön keresztül, amely egy nem túl körültekintően megkötött szerződésről szól…

…és persze a Gorillaz sem hagyható ki a sorból…

…de azért lássuk be, hogy metálzenére hímzett sci-fi-horror animációnál kevés különlegesebbet találnánk.


Throne – Tharsis Sleeps

Ja. 3000 képkocka, ami 3000 A5-ös méretű farmer anyag (kb. 200 négyzetméter), minden egyes képkocka géppel hímezve (összesen nagyjából 45 millió öltés), mindez egymás mögé pakolva a brit metálcsapat zenéjére. Eléggé… ööö… szokatlan. És hát a végeredmény – divatosan szólva – meglehetősen epic!

oszd meg!