Állatok a metrón

Állatok bizony! Mármint elefánt, róka, csiga, strucc meg ilyenek.

allatok_a_metron

Térképet azért készít az ember, hogy kiismerje magát a környezetében. Ilyet már az ősember is rajzolt a homokba meg a porba. Azóta rengeteget fejlődött a térképészet, főként a technikai lehetőségek miatt. Ennek a fejlődésnek két fő iránya van:

1. A precíziós térképészet: mely főként a pontosságra törekszik, egy fajta arányos geometriai leképezése a környezetnek. Ilyen például a földrajzi atlasz lapjainak jó része.

2.  A sematikus térképészet: egyszerűsített módon, csupán lényegi információkat szolgáltat. A környezet pontos bemutatása nem követelmény. Ilyen térképeket láthatunk nap mint nap a buszon, a metrón, a menetrendekben. Ezek valamiféle olyasmit rajzolnak le ami már félig a fejünkben van. Emiatt könnyen felfoghatók. Nem érdekel engem a Kossuth tér GPS koordinátája, meg az, hogy milyen széles ott az úttest, csak az érdekel, hogy a végállomástól mennyit kell még menni.

 London tömegközlekedésének is van ilyen térképe. Sőt. Mivel ott olyan hatalmas a metró hálózat, ezért annak külön is van sematikus útvonalrajza.

london_metro

És ezen a ponton le is buktam, mint e bejegyzés szerzője. A sokat ígérő cím: “Állatok a metrón” csak átvitt értelemben igaz. Ugyanis a londoni metró térképéről van szó és nem magáról a szerelvényről. Ráadásul Londonban nem metró (metro) van hanem földalatti (underground). New Yorkban van metró. Meg Moszkvában.

Na jó ennyire nem leszek kekec. Pláne magammal.

Annyit megjegyeznék saját védelmemben, hogy a bejegyzés címe egy londoni kezdeményezés címének szabad fordítása. Az “animals on the underground” egy művészeti projekt, amelyben a sematikus hálózati térképekbe próbálnak belelátni állatok rajzait. Például:

elephantsnailhound_puppybeaver

képek: http://www.animalsontheunderground.com/

Vannak olyanok akik ezen térképek alapján állat útvonalakat járnak be.
“- Következő megálló a csiga szeme. Csatlakozás a bal könnycsatornánál a medve orrához.”

Az már szinte magától értetődő, hogy ezekről a rajzokról noteszt, pólót meg képernyővédőt is kapni már.

/A budapesti metró nem ad akkora teret a fantáziának. Ott legfeljebb a félbevágott pókot lehet megtalálni. De azt több változatban./

A pécsi autóbusz térképen már több lehetőség van.
A nappali járatok hálózatán: a madárka.

madar

 

 

Az éjszakai járatok hálózatán: a megkezdett rinocérosz.

rinocerosz

 

 

És végül a zöld szemes ostoros.

zoldszemes_ostoros

 

További megfejtéseket a komment szekcióban vagy a facebook oldalunkon várunk szeretettel!

 

Források:

http://www.animalsontheunderground.com/

http://www.tukebusz.hu/

oszd meg!