Add meg a hozzáférést, megmondom ki vagy!

Napok óta figyelem, ahogy az emberek egy robotra bízzák, hogy döntse el, ki is a lelki társuk valójában! Merőtudjajobban.

Először is, itt van kedvenc lemúrlámúrunk egy üzenettel:

lelki

Mindezek után pedig hagyjuk, hogy vajon egy ilyen program miért tud ennyire népszerűvé válni! Az ember sokszor unalomból, kíváncsiságból is rákattint ilyesmire. A reakciók pedig sokatmondóak, hiszen kb. mindenki kirakta az eredményt a falára és nagyjából mindenki azt is odaírta, hogy “ezen nem lepődtem meg”, vagy valami hasonlót.

Szóval valszeg, ha végiggondolja az ember, akkor rájön magától is.

Viszont nem is ez az érdekes számomra, hanem amit akkor tapasztaltam, amikor én is rákattintottam, hogy mégismiatoszez. És az első kérése az algoritmusnak az volt, hogy hozzáférhessen mindenhez, ami a facebook-on rólam szerepel!

Konkrétan ezt olvasom:

Az alkalmazás (Captain Quizz) megkapja a következő adatokat:
nyilvános adatlap
ismerőslista
bejegyzések az idővonalon
születésnap és fényképek.

Lefordítva tehát minden rólam szereplő adatot, fényképet, interakciót, kapcsolataimat teljesen nyilvánossá teszem ezáltal. Persze nyilván a facebook-ról is le lehet hackelni ezeket, meg bárhonnan, de mégiscsak melósabb, mint az, ha mindezeket önként és dalolva kiadjuk. Egy “Captain Quizz” (WTF?!) nevű alkalmazásnak.

Na akkor mindazok, akik megcsinálták a “tesztet”, ugye már nem fognak meglepődni, ha kéretlen emaileket kapnak, esetleg telefonhívásokat, amelyekben termékekkel, szolgáltatásokkal, ajánlatokkal bombázzák?

Remélem, legalább a számlaszámát senki sem írta bele a profiljába :)

leo_meme

ismeretlen

oszd meg!