A világ legnagyobb fényképe

Mekkora lehet? 2-3 négyzetméter? 10? Nagyobb? 50? Még nagyobb?

Még nagyobb: 317,72 négyzetméteres. 33,8 méter széles és 9,4 méter magas. Mondom máshogy: három emelet magas és tizenegy emelet széles. Az már valami.

Ha azt gondolnád, hogy ehhez azért nem kicsi kamerára volt szükség, mondjuk úgy hangár-méretűre, jó nyomon jársz: a kamera pontosan egy hangár volt. Hat művész, rengeteg segítő, egy elhagyott légierő-bázis valahol Kaliforniában, egy hatalmas muszlin anyag, sok-sok liter vegyszer, napfény és egy ötlet – így született meg a világrekorder kép.

005.1-IMG_1838

A második világháború során egy nagy rakás katonai bázis jött létre szerte Amerikában, hogy kiszolgálják a hadsereget, vagy kiképzőhelyül szolgáljanak. 1990 körül a kongresszus döntése alapján egy csomót bezártak elavultságuk vagy kihasználatlanságuk okán, így járt az El Toro tengerészgyalogsági bázis is Irvine-ben, Kaliforniában. A katonákat áthelyezték San Diegóba, a hely további sorsa pedig a helyi kormányzat hatáskörébe került át. A politikusok évekig vitatkoztak rajta, mi legyen belőle vagy a helyén, nemzetközi repülőtér, ipari park, lakóövezet, vagy valami más-e.

001c-Overflight-1100x873
A bázis régen – Forrás: legacyphotoproject.com

Végül évek múlva arra jutottak, hogy új lakóövezetet alakítanak ki a helyén. Az eltelt idő nem sokat javított az épületek állapotán, sőt… viszont megmozgatta Jerry Burchfield fantáziáját – aki fényképezést oktatott a közeli Cypress Főiskolán. Arra jutott, hogy a tanítványaival körbefotózza a bázist, hogy megőrizze az utókornak annak akkori állapotát, kordokumentumként. Jó párszor visszautasították az ötletét, de végül elérte, hogy diákjaival túrákat szervezhessen az El Toro-hoz.

Így indult el az Örökség Projekt.

004j-El-Toro-aerial-05081
A bázis ma – Forrás: legacyphotoproject.com

Az Örökség Projekt része volt a Kerület Projekt, amikor a fotósok, diákok és oktatók közösen szétszóródtak az El Toro bázis körüli, majd 50km hosszú kerítés mentén, és szó szerint körbefotózták azt, hogy megörökítsék annak felújítás előtti látképét.

Clayton Spada, Jerry egyik kollégája épp ekkortájt jött vissza Kínából, ahol a diákjaival nagyméretű lyukkamerás képeket készítettek, neki jutott eszébe, hogy akár megléphetnék ezt itt is. Használhatnák az egyik megüresedett F-18-as hangárt lyukkamerának. Clayton előadta az ötletét egy havi megbeszélésen, és a többiek – egy-két sör után – úgy döntöttek, hogy belevágnak.

002b4-_DSC0746dfmcorrectedJLG
Forrás: legacyphotoproject.com

A hivatalokkal azonban nem volt ennyire egyszerű dűlőre jutni – talán a sör hiányzott, talán a rugalmasság -, 2004 és 2006 között számtalanszor utasította vissza az ötletet a helyi és az országos kormányzat is, de végül sikerrel jártak.

2006 július 8-án az Örökség Projekt akcióba lépett, hogy létrehozza a Nagy Képet. (Szerettek jól hangzó neveket adni a dolgoknak, nyilvánvalóan.) Egyetlen esélyük volt, úgyhogy alaposan előkészítettek, kiszámoltak és leteszteltek mindent. Tesztcsíkokat aggattak a 115-ös hangár falára, különböző expozíciós időket és lyukméreteket próbáltak ki és állítottak be.

002b9-Testing-Jerry-IIRJ
Tesztcsíkok a hangár falán – Forrás: legacyphotoproject.com

Végül kialakult, hogy egy 6mm-es lyuk 35 perces expozícióval lesz a megfejtés, egyetlen darab, fényérzékeny anyaggal kézzel bevont muszlin anyagra vetítve a fényt. Ez tehát azt jelentette, hogy az egész hangárt lesötétítették (több mint 2000 négyzetméter fekete anyaggal, 2,5km vastag fekete szigetelőszalaggal, 40 fekete festéksprével és úgy 500 liter réskitöltő habbal), a kinti fény csupán egy 6mm-es lyukon érkezett be az épületbe, ahol a falra fellógatott, 317 négyzetméternyi anyagra vetült a külvilág fejre állított képe, és ott rögzült a fényérzékeny anyag segítségével.

002b6-DSC_0092JB
A Lyuk – Forrás: legacyphotoproject.com

A kép előhívása se volt gyerekjáték: több mint 2000 liter vegyszer az előhíváshoz, 4400 liter vegyszer a fixáláshoz, meg úgy kilencven önkéntes munkája kellett hozzá. A lemosásához pedig tűzoltó-tömlőket használtak.

002b5-328GS
Itt még a fényérzékeny réteget viszik fel az exponálás előtt – de azért látszik, mekkora munka van benne – Forrás: legacyphotoproject.com

A végeredményen a hangár előtti betonplacc látható a parkolókkal, az irányítótorony és egyéb kiszolgáló épületek, és hát az El Toro bázis látképe, úgy, ahogy van. A kép Guinness-világrekorder mint a legnagyobb lyukkamerás kép és mint minden idők legnagyobb fotográfiája is. A bázis 115-ös épülete pedig joggal pályázhat a legnagyobb kamera címére.

002b1-Home-Page-Final-hanging-bigRJ
Forrás: legacyphotoproject.com

 

Via: alternativephotography.com

Képek: legacyphotoproject.com

oszd meg!