A viktoriánus kor morbid humora

A 19. század nem csak a technológiai forradalom kora volt – nagyon fura fényképek születtek ekkoriban!

A világ nagyot fordult az 1800-as években, feltalálták az elektromosságot, a távírót meg a revolvert, a sztetoszkópot, a dinamitot meg a fényképezést, meg még egy csomó dolgot, és egy kicsit felfordult a világ.

A találékonyságnak nem volt határa. Ha voltak is technikai korlátok (pl. fényképezésnél a hosszú expozíció), kitaláltak rá megoldást. Portré esetében például azt, hogy nincs mosolygás. Gyerek-portréknál ennél sokkal durvábbat találtak ki: megalkották a Bútorszörnyet!

A photoshopot ugyan ekkor még nem találták fel, de a fotómanipulációt már igen. És használták is. Fura dolgokhoz. Nagyon, nagyon fura dolgokhoz.

Például ahhoz, hogy fej nélküli portrékat készítsenek.

creepy-headless-portrait-10

A portré lényege nem az, hogy megörökítse az ember arcát, vonásait, hogy szembenézhessen az utókorral, hogy az utókor szembenézhessen vele? Hát hogy nézzünk szembe valakivel, akinek nincs feje? Meg egyáltalán: kinek jutott ez eszébe?

A legtöbb fotón azért visszarakták a fejet, miután leszedték, csak nem pont oda, ahová való.

creepy-headless-portrait-4

Hogy miért? Hát, gondolom azért, mert miért ne.

Némelyik portré elkészítése elég komoly technikai tudást igényelt, de mind láthatjuk, hogy nagyon is megérte a fáradtságos munkát belefektetni.

Hát nem szép?

creepy-headless-portrait-8

Igyekeztek egymása licitálni az alkotók egyre elmésebb ötletekkel. Mondjuk hogy feltűzték a fejet egy botra.

creepy-headless-portrait-13

Vagy egy tányérba helyezték az asztalon, hogy még bizarrabb legyen.

creepy-headless-portrait-14

De olyan is volt, aki nem a saját fejét tartogatta a kezében. Nincs is szebb egy kedélyes házaspárról készült kettős portrénál, ahol az asszony feje urának kezében pihen.

creepy-headless-portrait-11

Na oké, de hogy ezt egy gyerekkel is eljátsszák, az azért túl van egy bizonyos határon…

creepy-headless-portrait-19

Aztán előbb-utóbb elszabadultak az indulatok.

creepy-headless-portrait-5A kor a kísértethistóriákról és más nagyon morbid történetekről is híres – legalábbis innen visszatekintve úgy tűnik, mintha akkoriban nem csak a technikai fejlesztések terén, de más területeken is eleresztették volna a fantáziájukat a népek. Valamiért az van a fejemben, hogy miközben a morbid fotókat készítették (meg a rémtörténeteket kitalálták és megírták), azon röhögtek, hogy az utókor mennyire be fog szarni ezek láttán.

creepy-headless-portrait-6Igazán jól szórakozhattak például, amikor elkészítették a baltás gyilkos és családjának csoportképét, és bizonyára hangosan kacagva mutogatták egymásnak családi összejöveteleken.

creepy-headless-portrait-2

A még nagyobb hatás elérése érdekében volt, aki színeket is alkalmazott – innen már tényleg csak egy apró ugrás volt a speciális effektek megalkotása, ehhez előbb még feltalálták a filmet, meg néhány dolgot még. De az alapokat már ekkor lerakták.

creepy-headless-portrait-15

A művészetnek persze semmi nem szabhat határt. A lebegő tálcán lebegő fejű hölggyel zárjuk a sorozatot, szép álmokat kívánva:

creepy-headless-portrait-20


via: www.vintag.es

 

 

oszd meg!