A Pécsi Fotókör 2015. decemberi képei

Városi fények, vidéki köd, elhagyott tárgyak, megtalált pillanatok

Pécsi Fotókör tavalyi utolsó válogatása.


Baracs Dénes személyében új taggal bővült a fotókör, így hát – a hagyományoknak megfelelően – ő választott három kedvencet a legutóbbi válogatásból:

Fotó:  Jágity Fanni Fanni-fotók
Fotó: Jágity Fanni Fanni-fotók

Megragadó a kép hangulata, a visszafogott pasztell színvilág és a képi látvány mögöttes kérdőjelei, a visszafogott erotika. A fő motívumok képbeli elhelyezkedése is érdekes, sokat hozzáad a látványhoz. A lány üde törékenységét kitűnően hangsúlyozza az antik könyvek és földgömbök kontrasztja. (Ha valami, akkor talán a pár mögött a tükör világos foltja zavar egy kicsit.) (Fanni másik képe is nagyon teszik finom tónusaival, kedvességével megragadó, de ott a szereplők arcán a mosoly számomra kicsit mesterkélt, árulkodó, hogy most akkor itt ez egy fotózás tulajdonképpen…)


Fotó: Horváth Csaba Tamás
Fotó: Horváth Csaba Tamás

Horvát Csaba Tamás mindkét képe kitűnő ritmusjáték fénnyel és árnyékkal, a kettő közül talán a belegondolható mögöttes tartalom miatt tetszik ez jobban. A képet érdekessé teszi az egyszerre vidám és drámai hangulat miatt keletkező feszültség.


Fotó: Szellő Gábor
Fotó: Szellő Gábor

Szellő Gábor képe elidegenít, de megragad mégis, szabadulnék tőle, de magával húz. Az élettelen próbababák valahogy groteszkül elevenek, kimondatlan történet lakozik bennük. A lányt fején a seb élővé varázsolja, persze nem biztos, hogy ettől mi nézők jobban érezzük magunkat. (Adalék vagy újraértelmezés Philip K. Dick illetve Ridley Scott Szárnyas fejvadászához)

 

oszd meg!