A lélek erőműve: a társas kapcsolat

Párosan szép az élet – szokták mondani. Az nem biztos, hogy könnyű is, de szép. És hatékony. Ezért is jött létre a szimbiózis ezen típusa: a társas kapcsolat.

Mit is jelent az, hogy társ?
Ezt a kérdést tették fel egy építész mesternek valamikor a kilencvenes évek közepén, aki akkoriban alapított társas vállalkozást egy kollégájával. A kérdésre ennyit felelt:
– Azt tudom, hogy ő több mint kolléga, de itt és most, ebben a tekintetben nem az üzletfelem, sem a haverom, sem a barátom. Ezek a szavak mást jelentenek. De, hogy mit jelent pontosan a társ, azt majd az idő eldönti.

Ez a mondat megfogott. Bizony sok fogalom a tapasztalatok útján töltődik meg jelentéssel. Az idő jó esetben bölcsességet hoz. De a friss, fiatal elme skatulyáz. Sablonokban gondolkodik. A társas kapcsolatról az embernek legtöbbször a férfi és nő közti szövetség jut eszébe. De valójában a társ mást jelent. Sem többet, sem kevesebbet. Mást.

De miért érdekes ez?
Mert az ember társas lény. Segítőkkel könnyebben boldogul, mint egyedül. És hogy ez minél jobban működjön, nem árt tisztázni, miről is szól pontosan.

Az irodalom és mai készre főzött változata, a film- és TV sorozat-gyártás számtalan sztorit hoz ebben a témában. Kiindulásnak talán jó is lesz. Elég csak a krimis polcot megtúrni.

Híres párosok

A bűnügyi – nyomozós történetek esetében igen közkedvelt, ha két főszereplő köré szerveződik minden lényeges cselekmény. A magányos hős sztorijának alternatívája ez, ahol mindig van kire számítani a bajban. Sokszor állandó mellékszereplők is színesíthetik az alkotást, de a lényeg a két főszereplőn van. Néhányan a teljesség igénye nélkül: Fox Mulder és Dana Scully az X aktákból, J. és K. ügynökök az M.I.B-ből, a mentalista és nyomozó társnője, Castle és Beckett nyomozó, vagy a régebbiek közül a Minden lében két kanál, vagy Derrick és Harry, Starsky és Hutch, vagy a hazai páros: Ötvöcs Csöpi és Kardos doktor. A felek lehetnek azonos vagy éppen külön neműek. Sőt akár képviselhetnek külön fajt is, mint James Belushi és hű társa a Kutyám, Jerry Lee című filmben, vagy Kántor és gazdája, Csupati főtörzsőrmester. De voltak már ember és űrlény párosok, illetve droid és droid párosok is, mint R2-D2 és C-3PO, akik folyton közös kalandokba keveredtek. Jaj tervezőm!
Számomra a legszürreálisabb azonban az a hullámos hajú fiatalember aki a karórájába beszél: KITT! Hozd a kocsimat!
Az már tisztán látszik, hogy nem a férfi – nő kapcsolat a lényeges. De nyomozzunk tovább.

A Sherlock jelenség

Az előző felsorolásból sok mindenkit kihagytam, de Sherlock Holmes és Watson doktor szándékosan maradt ki. Ők megérdemelnek egy külön fejezetet. A Sir Arthur Conan Doyle által kitalált nyomozó páros sok feldolgozást, átdolgozás megért már. És a mai napig születnek olyan új, korhű vagy éppen friss történetek, amiket az eredeti sorozat ihletett meg. Napvilágot látott már kosztümös meg XXI. századi verzió, mozifilm, és rajzfilm is. A szereplők voltak már felnőttek, gyerekek, meg kutyusok is. Van olyan feldolgozás ahol Watson nő, de doktor. És van olyan TV sorozat ahol Holmes is doktor, csak úgy hívják, hogy House, és W kezdőbetűs barátja nem Watson, hanem Wilson. Ők kórházban nyomoznak az aktuális gonosztevők után, akik szintén emberi életekre törnek, csak mikroszkóp kell, ha látni akarjuk őket.

Ezekben a történetekben egy közös. A karakterrajz.
Holmes zseniális, logikus és lényegre törő. Ugyanakkor antiszociális és kegyetlenül őszinte. A köznapi ember számára egy bunkó, modortalan tapló. De hatékony.
A doktor szinte az ellentettje. Watson az, aki szót ért az emberekkel. A kapocs a civilizáció felé. Ma úgy hívnánk, hogy ő a nyomozó BT. szóvivője. Ő is eszes, de neki nem ez a feladata. Ő a hű társ.

Ezekből már kezd sejleni valami. A két félnek a jelleme más, de a célja egy. A két különböző értékekkel bíró ember szövetséget köt. A társulás így válik eredményessé, sőt legyőzhetetlenné.

Ez hát a recept?

Jin és Jang

Az egymást kiegészítő ellentétek egysége egy igen ősi gondolat. Szinte mindegyik kultúra része ez, de legismertebb talán a keleti filozófiából elterjedt jin és jang jelképe. A két egymásba fonódó cseppforma, melyek együtt egy tökéletes kört formálnak.
Mindkét rész tartalmaz egy picit a másikból is, szimbolizálva ezzel a hasonlatosságot. Az egyik pont annyira különbözik a másiktól, mint a másik az egyiktől. Ellentétek, de egyformák. Egyformák, mert egyforma köztük a különbség.
Önmagukban azonban nem léteznek. Csak közösen. És ha együtt vannak, akkor abból nem csak az egység fakad, de dinamizmus is. Lendület, erő, energia.

És így van ez a társulásokkal is. Az egységre, a tökéletességre törekszenek. Mindkét fél felfogja saját hiányosságait, és olyan társat keres, aki pótolni tudja azokat. A cél közös, és ez szövetséget hoz. Ám az összefogás nemcsak összegzi az energiákat, hanem többszörözi azokat. Ez a nyereség, és egyben ez a motiváció. No meg az egység katartikus élménye.

Az emberi párkapcsolatok is akkor működnek igazán, ha ennek az ideának a leképezései.
Nekünk, kik oly tökéletlenek vagyunk, szükségünk van társra. Hiába, egyedül nem megy. Még a magányos hősöknek sem. Csak ők a küzdelemben, az ellenfélben lelnek rá a másik felükre. És ha ilyen nincs, hát kreálnak. Harcosok klubja – a képzeletbeli társkereső.

Ezek szerint tehát a társ olyasvalakit jelöl, aki hasonlatos hozzánk, de az ellentétünk is egyben. Aki kiegészít minket. Akivel közös a cél. Akivel együtt jobban mennek a dolgok. Aki stimulál, ösztönöz, katalizál. És viszont.
A társas kapcsolat maga az egység. A dinamikus és harmonikus egység. A lélek erőműve.
Ezt jeleni hát a társ? Talán. De majd az idő úgyis eldönti.

oszd meg!