7 ritkán hallott érdekesség a Mad Max filmek forgatásáról

A rendező Mazdájának vége, a kivágott seggű bőrnadrág, a Kutya nevű kutya, és más izgalmas történetek

A héten kerül a mozikba a Mad Max: Fury Road, amit kollektíven szerkesztőségileg az év egyik legjobban várt filmjének tartunk, és már jó előre rajongói lettünk, olyannyira, hogy gondolkoztunk rajta, hogy a trailereknek is külön fanklubot nyissunk. Na jó, azt azért nem, de hogy mindenképp látni akarjuk, az tuti. A hétvégén meg is nézzük, nincs az az isten, hogy nem.

What a lovely day!
What a lovely day!

Hogy a várakozás könnyebben teljen, mindenhol a régi Mad Max részekről szóló cikkekkel van tele a szaksajtó, mindenhonnan ezek jönnek. Talán nem véletlen, a kult státusz indokolja, és a nosztalgiafaktor is elég magas. Tegye fel a kezét, aki gyerekkorában hangalámondásos VHS-en látta őket, és azóta beleivódott az agyába az egész Mad Max jelenség. Jó, visszatehetitek a kezeteket az egérre.

Alapvetően nem szeretünk beállni a sorba, de most mi is pont ezt fogjuk tenni: nosztalgiázunk. Felkutattunk egy csomó sosem hallott, izgalmas érdekességet – az első két filmről. (A harmadikat szerintem hagyjuk is, felejtsük most el egy pillanatra, mintha meg se történt volna. Tegyünk úgy, mintha a következő lenne a harmadik, és így végre kiteljesedhet trilógiává. Oké?)

Lássunk neki.


 

1. George Miller rendesen ráfixálódott a kocsikra –

a filmnek terápiás jellege is van

A rendező Ausztráliában, egy kisvárosban nőtt fel, és egy csomó autóbalesetet látott. Tinédzserkorában három barátja is balesetben halt meg. Hogy feldolgozza ezeket az élményeket, megértse a dolgot, érdeklődni kezdett az autók és az erőszak szubkultúrája iránt. Később orvosként dolgozott, és munkája során szintén elég sok baleset áldozatával találkozott. Ezek az élmények és emlékképek adták tehát az indíttatást a filmhez, hogy leforgassa.

Külön érdekesség, hogy az alacsony költségvetés miatt még a saját kis Mazdáját is beáldozta – az első film nyitó üldözéses jelenetében rendesen szarrá törik.

mazda

Terápiásan különösen hatásos pillanat lehetett ez a számára.

2. Hogy került Mel Gibson a képbe?

Erről legalább két sztori van.

Az első – és népszerűbb – úgy szól, hogy Mel Gibsont, az akkor még tök ismeretlen színészt barátja és lakótársa, Steve Bisley helyett vették fel a címszerepre. (Bisley végül Mad Max motorosrendőr haverját, Jim Goose-t alakította a filmben.)

mad-max-1979-03-jim_goose

Gibson a meghallgatás előtti héten kocsmai verekedésbe keveredett, és az arca tele volt foltokkal és zúzódásokkal, nem nézett valami jól ki – de a válogatást végző ügynökség embereinek pont ez tetszett meg benne, hisz alapvetően őrülteket kerestek, őrült szerepekre, ugye. Szóval lefotózták, és kérték, hogy jelentkezzen, amint kicsit rendbe jön. Hetekkel később jelentkezett is, de nem ismerték meg a zúzódásai nélkül, neki kellett megmutatnia, melyik fényképen is szerepel. Aztán egy vicces sztorival levette a lábáról az ügynökséget, és miután azt is elárulta, hogy tud autót vezetni, megnyerte a szerepet.

A másik sztori kevésbé izgalmas – és valószínű, hogy több köze van az igazsához, bár ez mindegy is. Eszerint Miller látta színpadon együtt szerepelni Gibsont és Bisley-t, és egyszerűen csak meggyőzte az, amit a színpadon látott, főleg a két szereplő közti kapcsolat, meg Gibson fizikuma, ami pont illett a szerephez, és ennyi.

3. A motoros banda összekovácsolódása –

…részben az is az alacsony költségvetésnek köszönhető

Miller a főgonosz, Toecutter szerepére Hugh Keays-Byrne-t, a neves színházi színészt szerette volna felkérni, de félt, hogy nem lesz elég pénze rá.

hugh-keays-byrne

A tárgyalások után arra jutottak, hogy Keays-Byrne belemegy a játékba, de csak ha hozhatja magával a haverjait, egy csapat színészt, akik Toecutter sleppjét alakíthatnák. Millernek oké volt, viszont pénze még így se volt sok, például arra se volt elég, hogy fizesse mindenkinek a repülőútját. Úgyhogy az történt, hogy elküldte a motorokat Sydney-be vonattal, és a csapat, Keays-Byrne-nel az élen, elmotorozott Sydney-ből Melbourne-be, ahol a forgatás zajlott. Az kábé 900 km. Ezen az úton a színészek nem csak ráéreztek a motoros életformára, de igazi bandává is alakultak. Miller külön ügyelt rá, hogy a forgatások szünetében is együtt legyenek, elkülönülve például a rendőröket játszó színészektől, és papírjuk volt róla a stúdiótól, hogy olyan dolgokat is megtehetnek, amiket rendes ember amúgy nem – ez is segített megteremteni a forgatásokon a megfelelő feszültséget.

Külön izgalmas, hogy Hugh Keays-Byrne játssza az új Mad Max filmben is a főgonoszt, Immortan Joe-t. Mellesleg.

4. Tényleg nem volt túl sok pénz –

de igyekeztek kihozni belőle a maximumot

Az első film összköltségvetése 350.000 dollár volt, az azért kevés. Az előkészületekre Miller három hónapnyi intenzív sürgősségi orvoskodásból spórolt össze valamennyit – Byron Kennedy, a film producere volt a sofőrje. Menet közben ugyancsak egy csomó sztorit hallottak autóbalesetek túlélőitől, és ezeket is beépítették később a forgatókönyvbe, amit ugyancsak ketten írtak.

Aztán beáldozta ugye a Mazdáját is. Meg egyébként is sokkal több feladatot magára vállalt, mint a legtöbb rendező szokott. Onnantól kezdve, hogy maga söpörte le az útról az üvegszilánkokat egy-egy ütősebb jelenet után, odáig, hogy a vágásban is részt vett.

Az igazi bőrszerkó sem volt olcsó mulatság, így aztán csak Gibson és Bisley viselt valódi bőrből készült ruhákat, a többiek műbőrt kaptak.

A legtöbb jelenetet élesben vették fel, rendes sebességgel, semmi utólagos gyorsítás meg trükközés. Van egy jelenet, ahol 180-nal száguldoznak a motorok, azt az igazán bátor operatőr, David Eggby egy motor hátsó ülésén kapaszkodva rögzítette, vállán a 35mm-es kamerával.

mad-max-2

A második részhez már 2.000.000 dolcsit kaptak, de ott is igyekeztek azt okosan felhasználni. Helyszínül például egy elhagyott bányavárost szemeltek ki. A bánya kiapadt, a városka, Broken Hill lakosai pedig javarészt rég elköltöztek, így a helyszínből egészen kicsi ráfordítással sikerült posztapokaliptikus környezetet varázsolni. Több maradt a bőrszerkókra.

5. A kivágott seggű nadrág –

az sem mindig kellemes viselet

A második rész elsősorban dizájntéren újított, de abban nagyot. A környezet, a verdák és az öltözékek kinézetére roppant nagy gondot fordítottak, és stílust teremtettek, a lepukkant posztapokaliptikus harcos vademberek világát.

A legfőbb inspirációt a sakálpunkok öltözetéhez különféle szado-mazo cuccok adták. Norma Moriceau jelmeztervező Sydney-i S&M butikokból, turkálókból szedte össze a jelmezek legjavát. Wez karakterét eredetileg csupasz fenékkel képzelte el, de aztán úgy tűnt, ez nem fog menni, hisz Vernon Wellsnek, a Wez-t játszó színésznek folyamatosan le-fel kellett ugrálnia a motorról.

butt

Még így is gyakran bepirosodott az a fenék, úgyhogy Gibson például csak “Barométer Seggnek” hívta Wellst, mert amikor forgatás közben bepirosodott, mindenkit elküldtek melegedni.

A forgatás ugyanis, bár meleg évszakban volt, az időjárás nem különösebben kedvezett a stábnak. Esett, szél fújt, hűvös volt, minden összejött, összesen ha nyolc tiszta, meleg napot sikerült kifogniuk. A ruhák többsége viszont meleghez készült, sok volt a meztelen testrész, a tangaszerű megoldás és effélék. Brian Hannant, a second unit rendezője (és társ-forgatókönyvíró) így emlékezik vissza erre:

“Soha életemben nem láttam annyi kék feneket. Szó szerint kéket. A helyi katonai boltnak nem volt több nagykabátja raktáron, mindet megvettük. A filmben láthatod az összes nagykabátot, ami a boltban kapható volt.”

6. Mad Max kutyája –

akit egyébként Kutyának hívtak

Igazán szerencsés jószágról van szó, Miller egy nappal azelőtt mentette ki egy menhelyről, hogy elaltatták volna. Azzal tűnt ki a többi kutya közül, hogy fogott a szájában egy követ, és letette Miller lába elé.

dog

Az csak később derült ki, hogy Kutya félt az autóktól, valószínűleg valami korábbi rossz tapasztalat miatt – remekül egymásra találtak tehát Millerrel, a közös traumatikus élmények összehozták őket. A forgatáson azonban elő-előfordultak autók is. A problémát úgy oldották meg, hogy ezen jelenetek során egyszerűen bedugaszolták Kutya fülét.

Annyira nem volt agresszív az eb, hogy ahhoz is trükközni kellett, hogy egy jelenetben nekitámadjon Bruce Spence-nek (Gyro Captain). Spence órákat játszott vele, míg elérte, hogy a kutya ráharapjon a sáljára. Abban a jelenetben, ahol Kutya a torkának ugrik, valójában a sáljával szeretne játszani.

Kutyát a film után Dale Aspin kaszkadőrhölgy fogadta örökbe.

7. A postás

A második rész forgatása tehát Broken Hillben, egy szürreálisan posztapokaliptikusra átalakított szellemvárosban történt, melyet tizenkét hétre megszállt egy csapat vad kinézetű, megszállott filmes, fura fazonok, fura jelmezekben, fura kocsikkal. A városka még megmaradt lakói eleinte furcsának találták, hogy például Mel Gibson strandpapucsban közlekedik, meg S&M ruhás, félmeztelen férfiak kószálnak mindenfelé, esetleg épp egy nagy tarajos, kilógó seggű ürge ballag át egy porfelhőn, meg ilyenek, de idővel megszokták azért.

punks

Csak sajnos nem mindenki hallott a környéken a forgatásról. Egyszer a helyi postás – a jelzések ellenére – pont behajtott a városba, és összetalálkozott egy csapat fosztogató punkkal, amitől rendesen megijedt, és fejvesztve menekült a helyszínről.

Bár ő biztos máshogy meséli.


 

Ide teszem azért az új film trailerét, biztos ami biztos, nehogy valaki lemaradjon róla, mert kiváló darab, nem győzünk elégszer gyönyörködni benne:


 

Források:  io9.comimdb.com

oszd meg!