2014 legjobb lemezei… szerintünk

Megpróbáltuk kiválasztani 2014 két legfontosabb lemezét. Egyáltalán nem volt könnyű. Végül egy magyar és egy külföldi album került bele az ajánlóba, mert azt gondoltuk, ez így van rendjén. A választás teljes mértékben szubjektív, lehet gondolni mást, de mi ezt. Hallgassátok, szeressétek!

Marcel-Petting. Soul. Dance.

Marcel karrierje a Future Sound of Budapest válogatáslemezek állandó szereplőjeként indult 1997-ben. Az ezt követő 7 évben három nagylemezt hozott tető alá különböző kiadók gondozásában. Senával készített dalát, a Changes Colours Again-t remixelte a Groove Armada. Marcel is újragondolt néhány tracket, remixeket gyártott többek között a Guts-nak, Beck-nek és a Nightmares on Wax-nak. 2014-ben, tíz év hallgatás után jelent meg negyedik stúdióalbuma, ami a Petting. Soul. Dance. címet kapta. A recorder.hu interjújában a lemez címéről csak annyit mondott, hogy nehezen választ kiadványainak nevet, ezért kapóra jött neki a pécsi kötődésű Bodó Márton (Dj Boodoo) egy korábbi partiajánlója, ahol először szerepelt ez a lemezcím, persze akkor még nem ilyen céllal. Az anyag hip hop, trip hop, soul és funk tökéletes keveréke. A Mole Listening Pearls gondozásában látott napvilágot. Idén ez a legjobb magyar. Szerintünk. A dögunalom MR2 erről a korongról sem vett tudomást. Biztos nem elég tucatalter.

St. Vincent-St Vincent

Nem, a St. Vincent nem Bill Murray nagy dobása volt 2014-ben, hanem a gitáros énekes dalszerző Annie Clarké. Az amerikai énekesnő negyedik lemeze cím nélkül jelent meg. A lemezkritikusok art rocknak nevezik, szerintem elektropopba áztatott klasszikus rock. Annyira izgalmas és újszerű ez a hangzás, hogy úgy néz ki, végül nem egy kócos borostás rockbanda, hanem egy női előadó korszerűsítette a rockzenét. Friss és izgalmas. St. Vincent lecsupaszított gitárszólói sokszor teljesen váratlanul zúdulnak a hallgatóra, a gitárjáték pedig valóban figyelemreméltó. Amúgy Annie Clark a gitáron kívül számos hangszeren játszik, többek között basszusgitározik, zongorázik és a világ legkúlabb hangszeréből, thereminből is csalogat elő hangokat. Ráadásul maga írja a dalokat. A lemez egyetlen hibája a hossza, mert 40 perc ebből a zenéből nagyon kevés. Az énekhang pedig… Tessék hallgatni!

oszd meg!