12 érdekesség a Halloween című filmről

John Carpenter klasszikusát október utolsó napján tűzi műsorára a pécsi Uránia Mozi. Az örömteli esemény alkalmából összegyűjtöttünk néhány érdekességet a horror egyik alapművéről – amit most digitálisan felújítottak, meg minden…

1.

Eredetileg Babysitter Killers lett volna a címe. Szerencsére a forgatókönyvvel együtt ez is változott.

Halloween-1978-horror-movies-25950514-1024-768

2.

Carpenter mindössze 10.000 dollárt és némi részesedést kért a bevételből, cserébe teljes alkotói szabadságot kapott, plusz a neve is megjelenhetett a cím felett. Így lett az a plakátokon John Carpenter’s Halloween. Végül persze jól járt, hiszen a mindössze 300.000 dollár költségvetésből gazdálkodó horror minden idők legnagyobb bevételét hozó független filmje lett, és a hírnevének is sokat használt.

halloweenjpghalloween20movie201920x824

3.

A méltán híres maszk, amit Michael Myers visel, nem egyedi tervezésű. Annyira nem, hogy valójában egy Star Trekes William Shatner maszk átalakított verziója. A Kirk kapitány álarcból kitépték a pajeszt, a hajat és a szemöldököt, majd fehérre festették. A lyukakat is csak később vágták bele a szemeknél. Ez egy igen költséghatékony megoldás volt, hisz az eredeti maszk mindössze 1 dollárba került.

ibjCFxqJzr303j

4.

Eredetileg egy vörös hajú bohóc is szóba került, de a próbafelvételek után a stáb sokkal hátborzongatóbbnak találta ezt az érzelemmentes álarcot.

5.

A dél-kaliforniai forgatáson az október végi Illinoisnak kellett megelevenednie. Ezt úgy oldották meg, hogy papírból készíttettek egy lakberendezővel festett faleveleket, amiket aztán szétszórtak. Minden alkalommal összegyűjtötték, hogy újra beboríthassák vele a következő helyszínt. Mondjuk a fák levelei mindenütt zöldek, a kocsik rendszáma pedig kaliforniai. (Engem tulajdonképpen nem igazán zavart. Észre sem veszem, ha nem látom egy werkfilmben.)

halloween1-22

6.

A készítők olyan sovány költségvetéssel dolgoztak, hogy a szereplőknek saját ruhában kellett a forgatásra érkezni. Az eredetileg több napos cselekményt is épp az egyszerűség kedvéért sűrítették egyetlen napba, halloween éjszakájába, így nem kellett a változó jelmezekre figyelni. Mindenki ugyanabban volt végig. Ebből a szempontból talán szerencsés is, hogy mindössze 21 nap volt a forgatásra.

7.

A főszerepre először Christopher Lee-t kérték fel, de ő visszautasította. Így lett végül Donald Pleasence-re osztva doktor Loomis szerepe. Lee később pályafutása legnagyobb baklövéseként emlékezett vissza erre.

HalloweenII11

8.

A Donald Pleasence által megformált Sam Loomis karakterének nevét az 1960-as Psychóból kölcsönözték.

9.

Ebben a filmben debütált mozivásznon Jamie Lee Curtis, akinek édesanyja az a Janet Leigh, akit legtöbben arról ismernek, hogy Psycho-ban szétszabdalják zuhanyzás közben.

-psycho

10.

A filmben a Myers-házat leginkább romos állapotában látjuk. A forgatási helyszín épp ilyen volt. Michael gyermekkori jeleneteihez viszont kellett a békés családi ház miliője. A stáb végül maga festette, vakolta, tapétázta és bútorozta be a rozzant épületet.

11.

A film zenéjét jegyző Bowling Green Filharmonikusok valójában Carpenter zenész barátaiból verbuválódott.

halloween-movie-logo-wallpaper,1366x768,60885

12.

Rengeteg bakit találhatunk a filmben, ha jól odafigyelünk. A kedvencem Carpenter képbe úszó cigarettafüstje. Azt gondolom, hogy ennél a költségvetésnél ez nem felróható.

Meg amúgy sem igazán számít, ha ilyen zseniális a végeredmény.

Megtekintése kezdőknek és újrázóknak egyaránt ajánlott.
Pécsen október 31-én, péntek este 20.30-kor látható az Urániában.

oszd meg!